Jiří Pospíšil

Datum narození: 24. 11. 1975
Místo narození: Chomutov
Profese: europoslanec TOP 09 a STAN, někdejší ministr za ODS
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Jiří Pospíšil, bývalý člen ODS a exministr ve vládách Mirka Topolánka a Petra Nečase, byl od listopadu 2017 předsedou TOP 09, za dva roky jej vystřídala Markéta Pekarová Adamová.

Jiří Pospíšil vystudoval práva na Západočeské univerzitě v Plzni. Studium ukončil ziskem doktorátu v roce 2002. Později po vypuknutí aféry s rychlostudenty a podivně získanými tituly působil krátce jako děkan tamní právnické fakulty.

JIŘÍ POSPÍŠIL - "ZLATÝ KLUK"

Do Sněmovny Pospíšil přišel za ODS

Politická kariéra Jiřího Pospíšila je dlouhá. Do Sněmovny se poprvé dostal už v roce 2002 za ODS, tehdy ho také Mirek Topolánek vybral do své stínové vlády. Do té opravdové usedl po volbách v roce 2006, kdy se poprvé stal ministrem spravedlnosti.

Na této pozici vydržel až do pádu vlády v roce 2009 a znovu se k ní vrátil o rok později ve vládě Petra Nečase. Ten ho ale v létě 2012 odvolal poté, co se Jiří Pospíšil rozhodl jmenovat pražskou vrchní státní zástupkyní nekompromisní Lenku Bradáčovou. Na jeho podporu se tehdy dokonce pořádaly demonstrace.

O dalších pár měsíců později, v lednu 2014, Jiří Pospíšil odešel nejen z vedení ODS, ale vrátil i stranickou knížku kvůli sporům s kolegy. Následně přijal nabídku TOP 09, aby za tuto pravicovou a konzervativní stranu kandidoval v eurovolbách 2014 a jeho obliba u veřejnosti opět přinesla plody: do europarlamentních eurolavic usedl, byl nejkroužkovanějším kandidátem nejen z TOP 09 (přeskočil tehdy Luďka Niedermayera), ale dokonce ze všech na příč politickým spektrem.

Pospíšil nahradil Kalouska

Se jménem Jiřího Pospíšila se váže i několik kontroverzních faktů. Jeho politická kariéra je spojovaná s Romanem Jurečkem, který byl označován za jednoho z vlivných kmotrů ODS. Pochybnosti vzbudila i jeho podpora postupu státní zástupkyně Renaty Vesecké v kauze Jiřího Čunka, i když později dal od Vesecké ruce pryč.

Po parlamentních volbách 2017, kdy TOP 09 propadla a její šéf Miroslav Kalousek potvrdil, že již nebude kandidovat na post předsedy, Jiří Pospíšil podepsal přihlášku do strany, aby jí prý pomohl. Na listopadovém sjezdu se stal jejím předsedou; nahradil tak Miroslava Kalouska

Jiřího Pospíšila porazil Zdeněk Hřib

Do komunálních voleb 2018 šel Jiří Pospíšil jako lídr hnutí Spojené sily pro Prahu (TOP 09, Starostové, KDU-ČSL, LES, Demokraté Jana Kasala), tudíž jeho kandidát na post primátora české metropole. Zvolen byl pirát Zdeněk Hřib.

Jiří Pospíšil své vysoké politické ambice nevzdal; stal se lídrem kandidátky TOP 09 a STAN ve volbách 2019 do Evropského parlamentu. Křeslo v EP opět získal. 

Pospíšil podlehl Pekarové Adamové

V listopadu 2019 Jiřího Pospíšila na postu šéfa strany vystřídala Markéta Pekarová Adamová.

O JIŘÍM POSPÍŠILOVI ČTĚTE ZDE>>

Od roku 2010 se spekuluje o Pospíšilově možné homosexuální orientaci. Mluvilo se dokonce o vztahu s moderátorem Václavem Moravcem. Oba ale spekulace vyvrátili.

Otázkám na svoji sexuální orientaci se Jiří Pospíšil vždy vyhýbal. Veřejně se k tomu vyjádřil expremiér Mirek Topolánek. Ten dávno poté, co v politice skončil, v rozhovoru pro server česká-justice.cz řekl, že Jiřího Pospíšila vyzval, aby o své orientaci veřejně promluvil, už když si ho vybral do stínové vlády.

V červnu 2014 v pořadu České televize 168 hodin Jiří Pospíšil uvedl, že nemá klasickou rodinu, manželku, děti a  že žije sám.

O VOLBÁCH DO EP 2024 ČTĚTE ZDE>>         

 

 

 

Články o celebritě

Vánoční vzkazy politiků: Myslí na pozůstalé obětí, Pavlovi připomněli lidi v nemocnicích Vánoční vzkazy politiků: Myslí na pozůstalé obětí, Pavlovi připomněli lidi v nemocnicích Jsou vděční za to, že mohou být se svými blízkými. Prezident Petr Pavel zároveň vyzývá k tomu, aby l... číst článek
Chystá Kalousek novou stranu? Nedělal jsem si žádné iluze, říká o zaříznutí v T0P 09 a další plány tají Chystá Kalousek novou stranu? Nedělal jsem si žádné iluze, říká o zaříznutí v T0P 09 a další plány tají Stopku do Bruselu vystavila svému otci zakladateli TOP 09. Miroslav Kalousek (62) tak na kandidátce ... číst článek
Kalousek slaví 63. narozeniny: Zeman tasil „nuly z TOP 09“, Topolánek Babiše s rohlíkem Kalousek slaví 63. narozeniny: Zeman tasil „nuly z TOP 09“, Topolánek Babiše s rohlíkem Miroslav Kalousek (TOP 09) slaví 63. narozeniny - poté, co ho v Topce zařízli a nepustili na kandidá... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jiří Vosecký
Jiří Vosecký
zobrazit profil Jiří Horák
Jiří Horák
zobrazit profil Miroslav Novák
Miroslav Novák
zobrazit profil Jaroslav Klaška
Jaroslav Klaška
zobrazit profil Josef Vacek
Josef Vacek
zobrazit profil Lenka Bochníčková
Lenka Bochníčková
zobrazit profil Milan Wenzl
Milan Wenzl
zobrazit profil Luboš Peterka
Luboš Peterka