Jiří Stivín

Jiří Stivín

Datum narození: 23. 11. 1942
Místo narození: Praha
Profese: hudebník, flétnista, skladatel, kameraman
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Když Bůh naděloval talent, v rodině Jiřího Stivína rozhodně nešetřil. Jiří Stvin je významný flétnista a jazzový hudebník, který zkusil fušovat i do řemesla kameramana.

Původně studoval na kameramana na pražské FAMU, ale po úspěšném ukončení absolutoria se věnoval pouze hudbě. Začínal v rockové kapele Sputníci, ač tíhnul k jazzu. V šedesátých letech ale konečně založil společně s Martinem Kratochvílem jazzový band s názvem Jazz Q. Mezitím stihnul v Londýně vystudovat Královskou hudební akademii.

Později zakládá další jazzovou skupinu, tentokrát s názvem Stivín & Co. Jazz Systém. Následně účinkoval jako člen v činoherním orchestru Národního divadla, který i dirigoval. Systém Tandem je další uskupení, které Jiří Stivín založil společně s Rudolfem Duškem.

V osmdesátých letech se věnoval sólové dráze a za dvojalbum Výlety byl zařazen mezi nejpozoruhodnější jazzové zjevy roku 1981. Jiří Stivín dokonce od té doby vyučuje na Pražské konzervatoři hraní na flétnu. Zároveň se věnuje hudbě pro film i divadlo.

Jiří Stivín získal státní vyznamenání za zásluhy v oblasti kultury a umění od tehdejšího prezidenta Václava Klause roku 2008. Bývalému prezidentovi měl dokonce zahrát na Pražském hradě při příležitosti jeho odchodu, jako poděkování. Flétnista ale šokoval, když nabídku odmítnul s vyjádřením: "Včera mi bylo řečeno, že to je koncert pro pana Klause jako poděkování za vše. S tím já ale nesouhlasím," uvedl.

Dcerou Jiřího Stivína je známá herečka Zuzana Stivínová.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Ivo Pavlík
Ivo Pavlík
zobrazit profil Mick Jagger
Mick Jagger
zobrazit profil Jindra Vobořil
Jindra Vobořil
zobrazit profil Martin Skála
Martin Skála
zobrazit profil Pavol Habera
Pavol Habera
zobrazit profil DJ Lucca - Lucie Dvořáková
DJ Lucca - Lucie Dvořáková
zobrazit profil Zdeněk Merta
Zdeněk Merta