Jaroslav Hutka

Jaroslav Hutka

Datum narození: 21. 4. 1947
Místo narození: Olomouc
Profese: hudebník, skladatel, zpěvák
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Jaroslav Hutka absolvoval pražskou uměleckoprůmyslovou školu. Celý život se ale věnoval pouze hudbě.

Jaroslav Hutka začal vystupovat na konci šedesátých let společně s Vladimírem Veitem, tak tvořili duo Hutka a Veit. Vytvořil si ale vlastní program, ve kterém popularizoval moravské lidovky, čímž si získal širokou škálu posluchačů a následně byl mnohokrát vyhodnocen jako písničkář roku. Později založil folkové sdružení Šafrán, jehož byl také členem.

Toho času se stal i členem Charty 77, kterou založil tehdejší disident Václav Havel. V říjnu 1978 dokonce opustil tehdejší Československo a žil v Nizozemsku. To vše kvůli policejní šikaně a nesouhlasu s bývalým režimem. Po pádu komunismu se ale 26. listopadu 1989 vrátil a ještě toho dne si zazpíval na manifestaci Občanského fóra, které . Nesouhlasil s komunismem, ale ani s postkomunistickou demokracií, tu ostře a nahlas kritizoval.

Celý život se nebál říkat své názory na rovinu. To potvrdil i v písni, kde vykresluje národem oblíbeného Jaromíra Nohavicu jako "udavače z Těšína". Chtěl tak podle svých slov upozornit na fakt, že Nohavica koncem osmdesátých let donášel komunistické StB.

Hutka se k tomu vyjádřil následně takto:"V roce 1991 jsem se dozvěděl, že donášel komunistické státní bezpečnosti, a přestal jsem vyhledávat jeho společnost," vysvětlil písničkář a následně pak s úsměvem dodal: "Myslím si, že to k soudu nedojde, ale bylo by to veselé."

Nohavica, evidovaný od roku 1986 v seznamech StB pod krycím jménem Mirek, údajně udal publicistu Vladimíra Hanzela a svou přítelkyni Jarmilu Polákovou, kteří mu v únoru 1989 přinesli k podpisu petici za propuštění Václava Havla. Donášet měl i na Karla Kryla.

 

Články o celebritě

Další Hudebníci

zobrazit profil Petr Rímský
Petr Rímský
zobrazit profil Michal Vavro
Michal Vavro
zobrazit profil Karel Mrkvička
Karel Mrkvička
zobrazit profil Terezie Kovalová
Terezie Kovalová
zobrazit profil Alexandr Kopka
Alexandr Kopka
zobrazit profil Jaromír Nohavica
Jaromír Nohavica
zobrazit profil Ota Baláž
Ota Baláž
zobrazit profil Kristina Barta
Kristina Barta