Josef Somr

Datum narození: 15. 4. 1934
Datum úmrtí: 16. 10. 2022
Místo narození: Vracov u Kyjova
Profese: herec, dabér
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Josef Somr, držitel Českého lva i Ceny Thálie, ztvárnil řadu významných rolí (často záporných postav). Proslavil ho Hubička v oscarových Ostře sledovaných vlacích.

Josef Somr se narodil v malé obci na Moravě se dvěma bratry. Jeho otec pracoval na dráze a Josef tak nabyl dovedností, které se mu hodily v jedné z jeho nejslavnějších rolí výpravčího Hubičky. Po absolvování brněnské JAMU v roce 1956 hrál Josef Somr v Českém Těšíně, v brněnském Divadle bratří Mrštíků a mezi lety 1961 a 1965 v Pardubicích.

JOSEF SOMR DOSTAL CENU OD BARTOŠKY

Josef Somer razítkoval nahou zadnici

Ve filmu se poprvé Josef Somr objevil v roce 1964. V první polovině 60. let 20. století si ho totiž v pardubickém divadle všiml tehdejší pomocný režisér Juraj Herz a vybral si ho pro epizodní roli vězeňského lékaře ve filmu slavné dvojice režisérů Kadára a Klose Obžalovaný.

Od roku 1965 Josef Somr také účinkoval na prknech pražského Činoherního klubu, a to až do 80. let, kdy přešel do Národního divadla. Jeho první velkou příležitost mu nabídl Jiří Menzel, byla to role výpravčího Hubičky v oskarovém filmovém zpracování knihy Bohumila Hrabala Ostře sledované vlaky. Somrova hvězdná scéna, kdy razítkoval nahou zadnici půvabné Zdeničky, je nezapomenutelná.

Somr dostal medaili od Klause

Díky svým schopnostem ztvárnil Josef Somr spoustu negativních postav, nejrůznější padouchy, svůdce, podvodníky, ale také mnohé komplikované a zajímavé charaktery. Mezi jeho nejslavnější filmy patří např. Údolí včel (1967), Žert (1968), Adelheid (1969), Smuteční slavnost (1969), Radost až do rána (1978), Tři veteráni (1983), Blázni a děvčátka (1989), Černí baroni (1992), Stůj, nebo se netrefím (1997).

Za své celoživotní dílo získal mnohá významná ocenění. V roce 1987 mu byl udělen titul zasloužilý umělec, v roce 2012 převzal Křišťálový glóbus za celoživotní přínos českému filmu a od prezidenta Václava Klause obdržel jedno z nejvyšších státních vyznamenání, medaili Za zásluhy.

V roce 2012 Josef Somr obdržel Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii a o dva roky později mu byla udělena Cena Thálie za celoživotní činoherní mistrovství.

O JOSEFU SOMROVI ČTĚTE ZDE>>

Jeho dlouholetou partnerkou byla herečka Zuzana Šavrdová, která v roce 2011 zemřela na rakovinu. Rok na to se Josef Somr oženil s její sestrou Jaroslavou Šavrdovou.

Herec a dabér Josef Somr zemřel 16. října 2022. Bylo mu 88 let.

 

Další Herci

zobrazit profil Tereza Těžká
Tereza Těžká
zobrazit profil Maisie Williams
Maisie Williams
zobrazit profil Anife Vyskočilová
Anife Vyskočilová
zobrazit profil Sophia Loren
Sophia Loren
zobrazit profil Milena Dvorská
Milena Dvorská
zobrazit profil David Tennant
David Tennant
zobrazit profil Kristýna Janáčková
Kristýna Janáčková
zobrazit profil Vladimír Škultéty
Vladimír Škultéty