Hana Marvanová

Hana Marvanová

Datum narození: 26. 11. 1962
Místo narození: Rýmařov
Profese: politička, právnička, 6. senátora za Prahu 11
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Hana Kordová Marvanová, bývalá předsedkyně politické strany Unie svobody, v senátních volbách 2022 získala křeslo v horní komoře v obvodu Praze 11.

Před rokem 1989 se Hana Marvanová angažovala v disentu. Vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Patřila mezi zakladatele Nezávislého mírového sdružení. 21. srpna 1988 byla zatčena za účast na demonstraci proti okupaci Československa v roce 1968 a přípravu demonstrace k 70. výročí vzniku Československa, v březnu 1989 byla odsouzena k podmíněnému trestu deseti měsíců odnětí svobody.

Hana Marvanová byla poslankyní

Po listopadu 1989 nastartovala její politická kariéra. Stala se poslankyní České národní rady, poté sněmovny, a v červnu 2001 se stala předsedkyní Unie svobody. Po odchodu z vrcholné politiky (po porodu třetího dítěte v roce 2003) začala působit Hana Marvanová jako advokátka, stále je ale veřejně činná. Je signatářkou iniciativy Veřejnost proti korupci, působí v platformě Vraťte nám stát a angažuje se v protikorupčních aktivitách. V únoru 2014 ji ministryně spravedlnosti Helena Válková jmenovala svou náměstkyní. Byla jí jen krátce, a to od února do června.

Kordová Marvanová porazila Kose

Do senátních voleb 2022 Hanu Marvanovou vyslala ODS v rámci koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) získat křeslo v horní komoře v obvodu č. 19 - Praha 11. Postoupila do druhého kola, v němž porazila Ladislava Kose. Získala tak křeslo v horní komoře.

O HANĚ MARVANOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Před volbami v roce 2002 vyšel v erotickém časopise Hustler článek popisující detaily z jejího milostného a osobního života a naznačoval její propojení s novináři. Souběžně s tím byl tento takzvaný Hanopis na Marvanovou šířen i e-maily rozesílanými anonymně do redakcí českých médií.

I když šlo o podpásovku, její milostný život k něčemu podobnému přece jen svádí: Hana Marvanová má celkem tři děti, Lukáše (nar. 1984), Tomáše (nar. 1990) a Andreje (nar. 2003). Za žádného z jejich otců se neprovdala. O otci nejstaršího nikdy nechtěla hovořit (podle zmíněného Hustleru experimentoval s drogami).

Prostředního syna s ní zplodil známý antikomunista a kverulant Petr Cibulka, o nejmladšího musela Hana Marvanová s jeho otcem, novinářem Jaroslavem Spurným, dokonce bojovat, když ho chtěl do své péče, protože prostředí u matky shledal jako nevyhovující.

V roce 2017 se Hana Marvanová provdala za obchodníka Romana Kordu.

 

 

Články o celebritě

Další Politici

zobrazit profil Marie Kaufmann
Marie Kaufmann
zobrazit profil Antonín Staněk
Antonín Staněk
zobrazit profil René Schreier
René Schreier
zobrazit profil Jana Černochová
Jana Černochová
zobrazit profil Peter Hromádka
Peter Hromádka
zobrazit profil Martin Hájek
Martin Hájek
zobrazit profil Sergej Šojgu
Sergej Šojgu
zobrazit profil Jaromíra Vítková
Jaromíra Vítková