Franck Ribéry

Datum narození: 7. 4. 1983
Místo narození: Boulogne-sur-Mer, Francie
Výška: 171 cm
Profese: fotbalový záložník
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Franck Ribéry je francouzský fotbalový záložník v současnosti působící v bavorském velkoklubu FC Bayern Mnichov. Patří mezi nejlepší hráče planety.

Franck Ribéry se narodil 7. dubna 1983 v Boulogne-sur-Mer. Jeho bratr François je také fotbalista, který působí ve francouzských amatérských klubech. Fotbalově vyrůstal Franck ve Francii, kde postupně prošel kluby US Boulogne, Olympique Alès, Stade Brestois a FC Metz. V lednu 2005 podepsal kontrakt s tureckým Galatasarayem Istanbul a výrazně mu pomohl k zisku tureckého poháru. V hlavním městě ale dlouho nevydržel a ještě ten samý rok se vrátil zpět do Francie, konkrétně do Olympique de Marseille. V Galatasarayi přestup nenechali jen tak a nakonec vysoudili náhradu 10 miliónů eur.

V Marseille odehrál Franck Ribéry dva slušné ročníky. V sezoně 2005/06 s Marseille dokráčel až do finále Poháru UEFA. Jeho tým však ztroskotal na Valencii. Během jeho angažmá neustále létaly nabídky na koupi geniálního záložníka. Přetahovanou nakonec vyhrál v roce 2007 bavorský klub FC Bayern Mnichov, který Ribéryho přivedl za 25 milionů eur. V týmu vytvořil duo zabijáků s jiným krajním záložníkem, Arjenem Robbenem. S Bayernem vyhrál čtyřikrát Bundesligu, třikrát DFB-Pokal, dvakrát německý Superpohár a jednou Ligu mistrů, Superpohár UEFA a MS klubů. Pro Bayern je nepostradatelný a neprodejný.

Franck Ribéry debutoval za francouzský národní A-tým 27. května 2006 v přátelském utkání proti hostujícímu Mexiku, které Francie vyhrála 1:0. Jeho prvním velkým turnajem bylo MS 2006, kdy Francie válcovala jednoho soupeře za druhým, ale nakonec podlehla ve Finále Itálii na penalty. Stříbrnou radost vystřídalo zklamání na EURO 2008, kde Francie skončila už v základní skupině. Ani MS 2010 v Jihoafrické republice nebylo pro Ribéryho a francouzský národní tým úspěšné. V turnaji dokázali fotbalisté Francie vštřelit jen jedinou branku a se ziskem jednoho bodu skončili už v základní skupině na posledním místě. Reputaci si nenapravili ani na ME 2012. Tam je ve čtvrfinále zastavilo rozjeté Španělsko.

Francka Ribéryho kariérou provází mnoho zajímavostí, kontroverzí i výstřelků. Jeden zásadní skandál ovlivnil pohled veřejnosti na jeho osobu. Ribéry byl obviněn ze sexu s nezletilou prostitutkou. Ten však odmítá, že by věděl o jejím nízkém věku. Nakonec byl viny zproštěn. Velkou pozornost budí i jizva, kterou má na své pravé tváři. Když byly Franckovi dva roky, vracel se s rodiči autem domů z výletu. Otec ztratil kontrolu nad vozem a havaroval. Malý chlapec pak proletěl předním sklem auta. O plastické operaci neuvažuje. Pozdvižení vzbudil i svým posměchem vůči Barceloně po semifinálových duelech Ligy mistrů.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Milan  Michálek
Milan Michálek
zobrazit profil Alžběta Dufková
Alžběta Dufková
zobrazit profil Romelu Lukaku
Romelu Lukaku
zobrazit profil Pavol Demitra
Pavol Demitra
zobrazit profil Slavomír Lener
Slavomír Lener
zobrazit profil Josef Hušbauer
Josef Hušbauer
zobrazit profil Ondřej Roman
Ondřej Roman
zobrazit profil Roman Bednář
Roman Bednář