Jan Vodňanský

Jan Vodňanský

Datum narození: 19. 6. 1941
Datum úmrtí: 10. 3. 2021
Místo narození: Praha
Profese: spisovatel, písničkář, lidový filozof
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Jan Vodňanský vytvořil slavné duo s Petrem Skoumalem. Signatář Charty 77, autor pěti desítek knih zemřel na koronavirus - nezbyl na něj ventilátor.

V roce 1965 Jan Vodňanský vystudoval Fakultu strojí ČVUT a krátce pracoval jako projektant. Své texty začal publikovat v 1963, např. v časopise Mladý svět. V té době se seznámil s hudebníkem Petrem Skoumalem, se kterým tvořil skoro 20 let autorskou dvojici.

JAN VODŇANSKÝ - DETAILY ZBYTEČNÉ SMRTI

Nejdříve spolu Jan Vodňanský a Petr Skoumal hráli v Redutě, v Ateliéru a v Divadle hudby, ale vrcholem jejich společné tvorby byly koláže parodických scének, básní a písniček v Činoherním klubu. První z nich vznikla v roce 1969 pod názvem S úsměvem idiota, poté Hurá na Bastilu a S úsměvem Donkichota.

Normalizace připravila duo o práci

Některé z jejich textů narážely na tehdejší politickou situaci (např. píseň Maršálové se dotýkala invaze vojsk v srpnu 1968), a také proto se stali nepohodlnými. Koncem roku 1973, za normalice, museli Jan Vodňanský a Petr Skoumal z divadla odejít a bylo jim zakázáno i účinkování v televizi a rozhlase. Mohli vystupovat jen přiležitostně na některých malých scénách (např. v Klubu Eden).

V roce 1973 Jan Vodňanský dálkově vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Psal básničky pro děti, texty k filmovým písním - především Přijela k nám pouť nebo Jen ho nechte ať se bojí.

Za totality Vodňanský tvořil pro děti

Od podpisu Charty 77 byla i jeho solová činnosti omezována. V 80. letech 20. století se Jan Vodňanský věnoval prakticky jen tvorbě pro děti, ale veřejnost se s jeho tvorbou mohla setkat např. v polovině 80. let s písničkou Jak dupou králíci, kterou se podařilo “propašovat” do silvestrovského vydání večerníčku Bob a Bobek - králíci z klobouku.

Po Sametové revoluci 1989 Jan Vodňanský opět krátce spolupracoval s Petrem Skoumalem, vydal kompilaci své dřívější tvorby a stále vystupoval i pro děti (např. v pořadech Jůhele neděle nebo Studio Rosa).

Vodňanský spolupracoval s Neffem

V 90. letech přednášel filozofii na Filozofické fakultě UK a spolupracoval také s Ondřejem Neffem při  propagaci internetu. Často se vyjadřoval k aktuálním politickým tématům. V roce 2003 Jan Vodňanský podepsal prolášení S komunisty se nemluví

O JANU VODŇANSKÉM ČTĚTE ZDE>>

Jan Vodňanský byl dvakrát ženatý.

Spisovatel, autor bezmála pěti desítek knih, písničkář a lidový filozof Jan Vodňanský zemřel 10. března 2021. V 79 letech podlehl koronaviru. Nezbyl na něj ventilátor.

 

Články o celebritě

Thálií oceněný Jan Kačer (85): Rychlý převoz do špitálu! Thálií oceněný Jan Kačer (85): Rychlý převoz do špitálu! Jen čtyři dny poté, co v Národním divadle přebíral Cenu Thálie od Akademie divadelníků, putoval Jan ... číst článek
Jan Kačer: Třetí smrt během pár dnů! Jan Kačer: Třetí smrt během pár dnů! Další smutná zpráva zasáhla Jana Kačera (84). Nejdřív mu umřela kamarádka Libuše Šafránková (†68), z... číst článek
Manželé Jan Kačer a Nina Divíšková (†84): Exekuce kvůli dluhu! Málem přišli o vilu a chalupu Manželé Jan Kačer a Nina Divíšková (†84): Exekuce kvůli dluhu! Málem přišli o vilu a chalupu V roce 2011 se herecký pár Jan Kačer (84) a Nina Divíšková (†84) dostali kvůli dluhu u pojišťovny VZ... číst článek

Další Spisovatelé

zobrazit profil Josef Škvorecký
Josef Škvorecký
zobrazit profil Karel Hynek Mácha
Karel Hynek Mácha
zobrazit profil Vladimír Páral
Vladimír Páral
zobrazit profil Benjamin Kuras
Benjamin Kuras
zobrazit profil Jan Vodňanský
Jan Vodňanský
zobrazit profil Ferdinand Peroutka
Ferdinand Peroutka
zobrazit profil Jiří Hanzelka
Jiří Hanzelka