Roman Skamene

Roman Skamene

Datum narození: 2. 10. 1954
Místo narození: Planá u Mariánských Lázní
Výška: 160 cm
Profese: herec
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Roman Skamene upoutává pozornost svou "podměrečnou" výškou. Proslavily ho dětské role, zejména Foglarův Červenáček v seriálu Záhada hlavolamu.

Když se v deseti letech přestěhoval s rodiči do Prahy, začal se Roman Skamene zajímat o herctví. Navštěvoval dramatický kroužek a zkoušel štěstí na filmových konkurzech. Když byl v osmé třídě, vyhrál konkurz na hlavní dětskou roli v psychologickém filmu Útěk, kde hrál malého chlapce svedeného starším kamarádem k životu na "šikmé ploše".

Roman Skamene zazářil ve dvojroli

Po této roli filmaři začali Romana Skamene vyhledávat sami. Zařadili ho do kategorie "nadějný dětský herec". Několikrát se pokoušel dostat na konzervatoř, ovšem neúspěšně, tak skončil na gymnáziu.

V roce 1969 se z Roman Skamene stala dětská filmová hvězda, když dostal roli Červenáčka v úspěšném seriálu Záhada hlavolamu, natočeném podle předlohy Jaroslava Foglara

Jeho dětská popularita dosáhla maxima ve chvíli, kdy byl obsazen do hlavní dvojrole v televizním snímku Princ a chuďas a mluvilo se o jeho velké herecké budoucnosti. Díky jeho malé postavě ho obsazovali i v dospělosti do rolí, kde hrál o pět let mladší postavy, dokonce i v 25 letech hrál puberťáky.

Skamene se kamarádil s Jonákem

O televizní role neměl nouzi a pořád někde hrál, převážně v pohádkách (např. Princové jsou na draka). V roce 1987 přišla zajímavá nabídka zahrát si veksláka v tehdy kultovním snímku Bony a Klid (kuriózní je, že Roman Skamene se velmi úzce kamarádil s člověkem z toho prostředí, později odsouzeným vrahem Ivanem Jonákem; ostatně na premiéře pokračování tohoto snímku, který vznikl po čtvrt století, se spolu zase potkali).

Další úspěšná úloha Romana Skamene čekala v komedii Tankový prapor, kde se objevil po boku mj. Lukáše Vaculíka a Vítězslava Jandáka. Od té doby to s ním šlo z kopce, ukázalo se, že je nespolehlivý, nepracuje na sobě a žije pouze ze svého talentu.

Neúspěchy Skamene řešil alkoholem

Po hereckém úpadku se Roman Skamene snažil otevřít si restauraci poblíž Národního divadla, ale to také skončilo fiaskem a hromadou dluhů, na které se snažil zapomenout pomocí alkoholu. Díky tomu se také dlouhou dobu objevovalo jeho jméno pouze v bulvárních článcích.

Svou kariéru se Roman Skamene pokoušel obnovit hned několikrát, např. v Směšném divadle Luďka Soboty, ale ani ten neskousl jeho nespolehlivost, a tak se nakonec nepohodli. Na televizní obrazovku se Roman Skamene vrátil v seriálech Modrý kód a Sestřičky Modrý kód z prdukce TV Prima. Ztvárnil v nich svérázného sanitáře Romana Váňu.

 

Další Herci

zobrazit profil Regina Rázlová
Regina Rázlová
zobrazit profil Jana Synková
Jana Synková
zobrazit profil Martin Zahálka
Martin Zahálka
zobrazit profil František Němec
František Němec
zobrazit profil Barbora Bočková
Barbora Bočková
zobrazit profil Jana Nagyová-Pulm
Jana Nagyová-Pulm
zobrazit profil Milan Stehlík
Milan Stehlík
zobrazit profil Sasha Baron Cohen
Sasha Baron Cohen