Paul McCartney

Paul McCartney

Datum narození: 18. 6. 1942
Místo narození: Liverpool
Profese: hudebník, zpěvák a skladatel, bývalý člen skupiny The Beatles
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Paul McCartney je britský hudebník, zpěvák a skladatel, bývalý člen skupiny The Beatles.

K hudbě ho to táhlo už do jeho 4 let, kdy si ho táta brával na klín a učil ho hrát na klavír. Od 5 let docházel do školy na Liverpool Institute do tzv. nulté třídy pro obzvlášť nadané děti. Bohužel, než stihl školu dokončit zemřela mu jeho milovaná maminka na rakovinu prsu. Složil pro ní písničku na kytaru s názem I Lost My Little Girl.

V roce 1957 se seznámil s Johnem Lennonem a hned se z nich stali nejlepší kamrádi. Lennon ho přivedl do skupiny jako kytaristu. Tím vzinklo nejslavnější hudební spojení všech dob -McCartney - Lennon. Ovšem ještě zdaleka nešlo o The Beatles.

V roce 1958 se skupina Quarry Men přejmenovala na Johnny and The Moondogs a o rok později se skupina opět přejmenovala, tentokrát na The Silver Beetles. Po odchodu basového kytaristy Stuarta Sutcliffa jeho nástroj přebral právě McCartney a taky se skupina už naposledy přejmenovala na legendární The Beatles.

Paul ve skupině působil až do jejího rozpadu v roce 1970. Mezi jeho největší hity éry The Beatles patří Eleanor Rigby, Can't Buy Me Love , Let It Be a především Hey Jude a Yesterday. V 1967 (kdy začal s ostatními členy skupiny užívat ve větší míře drogy) vznikl dodnes nepochopený, přesto pozitivně vnímaný film Beatles - Magical Mystery Tour, plný psychedelických obrazců a výjevů.

Naučil manželku Lindu hrát na klávesy a založil s ní skupinu Wings a první společnou písní byla píseň Another Day. Navzdory kritce na účet Lindy zpěvu a hraní získali mnoho cen Grammy a v 70. letech byli dost úspěšní. Mezi nejznámější alba McCartneyho patří Ram, Venus and Mars nebo Tug of War.

V roce 1997 byl McCartney pasován na rytíře (nejen neuvěřitelným počtem prodaných desek je právem považován za jednoho z nejlepších hudebníků 20. století). V roce 1998 potkalo Paula neštěstí, jeho žena zemřela také na rakovinu prsu. Nicméně v roce 2002 se opět oženil, s modelkou Heather Millsovou a o rok později se jim narodila dcera Beatrice. Nedlouho poté se ale s Heather rozvedl.

20. února 2008 převzal cenu BRIT Awards za svůj celoživotní hudební přínos. 9. října 2011 se opět oženil, tentokrát s Nancy Shevell. 12. prosince 2012 vystoupil na benefičním koncertu 121212, věnovaném obětem hurikánu Sandy, spolu s bývalými členy skupiny Nirvana (ti se setkali poprvé od rozpadu roku 1994) a zahráli společnou píseň Cut Me Some Slack. Kvůli své dceři Heather se také rozhodl, že přestane užívat drogy.

 

 

Články o celebritě

HVĚZDNÉ MANÝRY! Utajené požadavky celebrit HVĚZDNÉ MANÝRY! Utajené požadavky celebrit Cestují po celém světě, a tak není divu, že se všude chtějí cítit jako doma. Jenže některé požadavky... číst článek
Paul McCartney oslavil osmdesátku v kondici: Chce být vnukům příkladem Paul McCartney oslavil osmdesátku v kondici: Chce být vnukům příkladem Originál, to se musí nechat. Nenajdete dalšího takového, který by fandil fotbalovým rivalům Liverpoo... číst článek
„Horší než Pražské jaro, Zetkaři ať jdou do…“ Putin ztratil podporu „ruského Lennona“ „Horší než Pražské jaro, Zetkaři ať jdou do…“ Putin ztratil podporu „ruského Lennona“ Andreje Makareviče (69) někdy západní média označují za ruského Lennona nebo McCartneyho. V Rusku pa... číst článek

Další Zpěváci

zobrazit profil Julián Záhorovský
Julián Záhorovský
zobrazit profil Peter Pecha
Peter Pecha
zobrazit profil Grace Jones
Grace Jones
zobrazit profil Xindl X (Ondřej Ládek)
Xindl X (Ondřej Ládek)
zobrazit profil Jaromír Mayer
Jaromír Mayer
zobrazit profil Petr Novák
Petr Novák
zobrazit profil František Nedvěd
František Nedvěd