Alexander Ovečkin

Datum narození: 19. 9. 1985
Přezdívka: Ovie
Místo narození: Moskva, SSSR
Váha: 106 kg
Výška: 188 cm
Profese: hokejový útočník
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Alexander Ovečkin je ruský profesionální hokejista v současnosti působící v týmu NHL Washington Capitals. Patří mezi nejlepší hokejové útočníky na světě.

Alexander Michajlovič Ovečkin se narodil 19. září 1985 v Moskvě basketbalové reprezentantce a fotbalistovi jako nejmladší ze tří bratrů. Už od útlého věku miloval hokej a díky svému bratrovi Sergejovi se do něj ve svých 8 letech také nechal zapsat. Když bylo Alexovi 10 let, jeho starší bratr Sergej zemřel.

Alexander Ovečkin je odchovancem moskevského Dynama. Za seniorský A tým začal pravidelně hrát už v šestnácti letech a patřil k velkým talentům ruské Superligy. V Dynamu odehrál čtyři sezony. V roce 2004 se stal jedničkou draftu NHL, když si ho vybral Washington Capitals. Do NHL zamířil v roce 2005.

Alexander Ovečkin odehrál svůj první ročník 2005/06 v NHL dle očekávání. V 81 zápasech zaznamenal 106 bodů, stal se nejlepším nováčkem a v kanadském bodování skončil na 3. příčce za Jaromírem Jágrem a Joem Thorntonem. Od té doby patří mezi nejlepší hráče ligy a je vyhlášeným střelcem. V sezoně 2007/08 zaznamenal 65 branek a 112 bodů. Ve Washingtonu se sešel i s Čechy Romanem HamrlíkemMartinem Eratem a Michalem Neuvirthem.

Alexander Ovečkin je držitelem Calder Memorial Trophy pro nejlepšího nováčka, Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování, pěti Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části i tří Hart Trophy pro nejlepšího hráče. Sedmkrát byl součástí utkání hvězd All-Star game.

Alexander Ovečkin je známý svou skvělou střelbou, výborným pohybem, přehledem, tvrdostí, kterou okusila i česká hvězda Jaromír Jágr, ale i neochotou vracet se a bránit. V reprezentaci platí za srdcaře, lídra i jistotu, že když může, přijede reprezentovat svou vlast. S ruským národním týmem slavil třikrát titul mistrů světa, dvě stříbra a dva bronzy.

Alexander Ovečkin je hvězdou, která si své soukromí poměrně hlídá. V únoru 2014 se akorát objevily zprávy o infarktu otce Michaila, kvůli němuž po neúspěšné olympiádě v Soči neodcestoval zpět do Washingtonu. Jeho přítelkyní byla ruská tenistka a někdejší 10. hráčka žebříčku WTA Maria Kirilenková. Plánovali dokonce svatbu, ale v létě 2014 se rozešli. V současné chvíli randí s modelkou Nasťou Šubskajovou.

 

Články o celebritě

Nejmladší střelec v extralize (15): Čeká mě ještě dost práce. Hrozil mu konec Nejmladší střelec v extralize (15): Čeká mě ještě dost práce. Hrozil mu konec Na začátku října hradecký kouč Tomáš Martinec šokoval. Při marodce sáhl do truhly s poklady a do akc... číst článek
Z NHL ho vyhodili, nyní chce Kanaďan ruský pas. Údajně napsal Putinovi Z NHL ho vyhodili, nyní chce Kanaďan ruský pas. Údajně napsal Putinovi Před třemi roky si za sebou zabouchl vrata NHL, když urážel bývalé spoluhráče a jejich přítelkyně. N... číst článek
Jaškin? Český Ovečkin pro Rusy. Hadamczik vyzněl jako hudba z Marsu Jaškin? Český Ovečkin pro Rusy. Hadamczik vyzněl jako hudba z Marsu KOMENTÁŘ PAVLA BÁRTY | V rodném Rusku hraje hokej, jako by na Ukrajině vládl klid a mír jak v sověts... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Ondřej Čelůstka
Ondřej Čelůstka
zobrazit profil Šárka Pančochová
Šárka Pančochová
zobrazit profil Vladimír Šmicer
Vladimír Šmicer
zobrazit profil Roman Červenka
Roman Červenka
zobrazit profil Jan Štěrba
Jan Štěrba
zobrazit profil Štěpán Vachoušek
Štěpán Vachoušek
zobrazit profil Imrich Bugár
Imrich Bugár
zobrazit profil Dana Zátopková
Dana Zátopková