Vítězslav Lavička

Datum narození: 30. 4. 1963
Místo narození: Plzeň
Profese: fotbalový trenér
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Vítězslav Lavička je bývalý český fotbalista a trenér v současnosti působící v pražském klubu AC Sparta Praha. Je jedním z nejúspěšnějších českých trenérů.

Vítězslav Lavička s fotbalem začínal v Plzni, když mu bylo devět let. Od 16 hrál pravidelně 2. ligu za seniory a v 19 letech přestoupil do pražské Sparty, se kterou slavil sedmkrát titul. Jako hráč prošel kluby RH Cheb, SK Hradec Králové, Bohemians Praha a SK Chrudim. V současnosti je příležitostným hráčem TJ Sokol Plasy.

Vítězslav Lavička začal svou trenérskou kariéru v Chrudimi, poté působil jako asistent ve Spartě, kde získal čtyřikrát titul. Ve Spartě byl hlavním trenérem v roce 2002, ale byl po nezískání titulu odvolán. Přesídlil tedy na Žižkov a s týmem Viktorky vybojoval v roce 2003 třetí místo v lize, ale již po šesti kolech byl v další sezóně odvolán. 

Vítězslav Lavičkalednu 2004 přijal místo trenéra v Liberci, se kterým získal v sezóně 2005/06 mistrovský titul. Po čtvrté příčce v sezóně následující, Lavička na post trenéra Liberce rezignoval. Po ukončení angažmá v Liberci se stal trenérem fotbalové reprezentace do 21 let. V polovině kvalifikačního cyklu přijal nabídku pražské Sparty, kterou převzal po Michalu Bílkovi. Angažmá se mu opět příliš nevyvedlo.

Vítězslav Lavička poté trénoval v letech 2009-12 v Austrálii klub Sydney FC, který dovedl v sezoně 2009/10 k titulu mistra AustráliePoté se vrátil do České republiky a opět převzal Spartu. V sezóně 2012/13 skončila Sparta v dostizích o ligové prvenství pod jeho vedením na druhé příčce za Viktorií Plzeň.

Vítězslav Lavička v následujícím ročníku už se Spartou zisk ligového titulu slavil. O prvenství bylo jasno již ve 27. kole 4. května 2014. Zároveň dovedl Spartu ke druhému double, 17. května 2014 po výhře 8:7 v penaltovém rozstřelu ve finále Poháru České pošty proti Viktorii Plzeň. Pro pražský klub to byl druhý double od rozpadu federální ligy.

Vítězslav Lavička získal i několik individuálních ocenění. V roce 2006 se stal trenérem roku v anketě Fotbalista roku a stal se čtyřikrát trenérem měsíce Gambinus ligy. Vystudoval střední průmyslovou školu. Je ženatý, s manželkou Irenou má dvě děti - Terezu a Adélu. 

 

Články o celebritě

Po jednáních s Baníkem nová šance: kouče Hapala chce Slask Wroclaw Po jednáních s Baníkem nová šance: kouče Hapala chce Slask Wroclaw Je to přesně šestnáct dní, co Pavel Hapal naposledy jednal s Baníkem. Angažmá v Ostravě nakonec dvaa... číst článek
Tak se slavily tituly: tank v Plzni, parník pro Spartu a Mareš na Slavii Tak se slavily tituly: tank v Plzni, parník pro Spartu a Mareš na Slavii Jak letos oslavili titul fotbalisté Slavie, to si ještě fanoušci moc dobře pamatují. Ale co se všech... číst článek
Odměna za skvělou práci. Lavička se Svobodou prodloužili v Polsku Odměna za skvělou práci. Lavička se Svobodou prodloužili v Polsku Tandem českých trenérů si za hranicemi získal uznání. Vítězslav Lavička a Zdeněk Svoboda s týmem Ślą... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Nikola Mazurová
Nikola Mazurová
zobrazit profil Mario Holek
Mario Holek
zobrazit profil Filip Dvořák
Filip Dvořák
zobrazit profil Michal Moravčík
Michal Moravčík
zobrazit profil Dominik Dvořák
Dominik Dvořák
zobrazit profil Eden Hazard
Eden Hazard
zobrazit profil Jaroslav Kulhavý
Jaroslav Kulhavý
zobrazit profil Michal Gulaši
Michal Gulaši