Jiří Schelinger

Jiří Schelinger

Datum narození: 6. 3. 1951
Datum úmrtí: 13. 4. 1981
Místo narození: Bousov
Profese: zpěvák, skladatel
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Jiří Schelinger byl přední český rockový zpěvák. Nad okolnostmi jeho smrti visí otazník, zpěvákův nezapomenutelný chraplák však provází počátky hard rocku.

Ve své době ho lidé buď milovali, nebo nesnášeli. Jiří Schelinger provokoval jak svým zjevem a hlasem, tak politickými postoji. Kvůli tomu nedokončil ani učení na instalatéra. V roce 1968 byl zadržen kvůli šíření politických plakátů hlásajících „okupanti táhněte“, „Moskva 2000 km“ nebo „Rusáci a uzený nejlepší jsou studený“ (před tím ale spolužáky - komplice varoval).

Ve vazbě se pokusil o sebevraždu

V zadržovací vazbě se pokusil o demonstrativní sebevraždu a dosáhl tak přemístění do Bohnic. Díky získání modré knížky nemusel do armády. Po propuštění z léčebny se stal v divadle Jiřího Wolkera kulisákem.

Svou první kapelu Nothing But Nothing založil už na základní škole. Významnější byla jeho úloha ve skupině Iva Trojana Smaragd. Během vystupování poznal i svou první ženu Alenu. Z manželství vzešla dcera Andrea.

Po rozvodu zaujal nejprve místo kytaristy a zpěváka bluesové kapely The Happy Five, pak přešel do skupiny Karla Šípa, Faraon. Ze spolupráce Jiřího Schelingera, Jaroslava Uhlíře, Zdeňka Svěráka a právě Karla Šípa pak vznikly hity jako Hledám dům holubí nebo René, já a Rudolf.

Později získal jeho fenomenální hlas František Ringo Čech a společnými silami vytvořili první nový hit Švihák lázeňský. Největším zlomem bylo vydání první hardrockové desky u nás – Hrrr na ně…, kterou tvořili i za strachu z cenzury.

O JIŘÍM SCHELINGEROVI ČTĚTE ZDE>>

Chvíli se dokonce mluvilo o tom, že Jiří Schelinger by měl nahradit Ozzyho Osbourna v kapele Black Sabbath. S kapelou dosáhl alespoň toho, že byl předskokanem anglické kapely Smokie na vystoupení v Polsku. Posledním připravovaným albem bylo Zemětřesení, které kvůli jeho předčasné smrti ale nebylo dokončeno (nakonec vzniklo ve složení Brichta, Doležal, Henych, Smetáček).

Jeho smrt provází řada otázek

Smrt Jiřího Schelingera provází mnoho otázek. Nejpravděpodobnější verzí je, že došlo k siláckému skoku dvou mužů z bratislavského mostu, protože chtěli udělat dojem na mladou slečnu. První muž se chytil bóje, druhý muž (Jiří Schelinger) utonul. Jiří měl být v Bratislavě kvůli natáčení playbacku k filmovému hitu Což takhle dát si špenát. V té době žil s Jitkou Poledňákovou Schelingerovou, která se k této verzi příběhu také přiklání.

 

Články o celebritě

Tajemná smrt Jiřího Schelingera (†30): Spis od anonyma odhalil pravdu! Tajemná smrt Jiřího Schelingera (†30): Spis od anonyma odhalil pravdu! Kdyby jeho život neukončil skok z bratislavského mostu do Dunaje, slavila by 6. března bigbeatová le... číst článek
Milan Schelinger (†70): Pohřeb v den narozenin Milan Schelinger (†70): Pohřeb v den narozenin Život přináší spoustu paradoxů! Muzikanta a zpěváka Milana Schelingera (†70), bratra slavnějšího, př... číst článek
Poslední rozloučení s Milanem Schelingerem (†70): Pohřbili ho v den narozenin! Poslední rozloučení s Milanem Schelingerem (†70): Pohřbili ho v den narozenin! Život přináší spoustu paradoxů! Muzikanta a zpěváka Milana Schelingera (†70), bratra slavného Jiřího... číst článek

Další Zpěváci

zobrazit profil Michal Penk
Michal Penk
zobrazit profil Patrícia Janečková
Patrícia Janečková
zobrazit profil Václav Neckář
Václav Neckář
zobrazit profil Dalibor Janda
Dalibor Janda
zobrazit profil Tereza Černochová
Tereza Černochová
zobrazit profil Revolta (Marek Kaleta)
Revolta (Marek Kaleta)