Václav Marhoul

Datum narození: 30. 1. 1960
Místo narození: Praha
Profese: režisér, scenárista, producent, herec
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Václav Marhoul pro své filmy přetrpěl mnoho. Pro Tobruk čelil v poušti štírům, pro Nabarvené ptáče nakladatelům v USA.

Do roku 2013 Václav Marhoul zrežíroval „pouze“ dvě díla (Tobruk, kde si zahrál Jan Meduna, Petr Vaněk, Radim Fiala nebo Matěj Hádek a Mazaný FilipTomáš Hanák v hlavní roli), nicméně natolik skvělá, že si na rozdíl od mnoha jiných filmových režisérů a scenáristů konečně „ukradl“ práva na natáčení velmi žádaného filmu Nabarvené ptáče.

Nabarvené ptáče mu vyneslo Českého lva

Za drama Nabarvané ptáče (2019) Václav Marhoul získal Českého lva za režii a coby producent v kategorii Nejlepší film. Snímek z 12 nominací proměnil devět, a to mj. za stříh, zvuk či za kameru.

VÁCLAV MARHOUL - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

Václav Marhoul vystudoval FAMU. V roce 1984 začal navazovat spolupráci s Filmovým studiem Barrandov (nejprve jako asistent produkce, počátkem 90. let 20. století dokonce byl generálním ředitelem).

V roce 1997 Václav Marhoul založil společnost Silver Screen, která podniká v oblasti filmu, divadla a výtvarného umění. Dále bylo jeho působení provázáno s uměleckou skupinou Tvrdohlaví, s účastí na vojenských přehlídkách i s propagací vstupu ČR do NATO.

O VÁCLAVU MARHOULOVI ČTĚTE ZDE>>

Nebojí se postavit ani před kameru

Václav Marhoul nejenže režíruje, ale i hraje. Začínal v Pražské pětce a v Divadle Sklep. Vidět ho diváci mohli např. v televizních seriálech Redakce, Horákovi, nebo Kancelář Blaník. V roce 2005 si zahrál i se svou dcerou Annou Marhoulovou ve filmu Skřítek.

 

Články o celebritě

Petr Pavel slaví 62 let: Po stěhování, premiéře u metálů a výjezdu s Evou oslava narozenin Petr Pavel slaví 62 let: Po stěhování, premiéře u metálů a výjezdu s Evou oslava narozenin Prezident Petr Pavel slaví 1. listopadu své 62. narozeniny. Minulý týden se s manželkou Evou přestěh... číst článek
Zemřel scenárista Václav Šašek (†89): Podílel se na Koljovi i na Vesničce Zemřel scenárista Václav Šašek (†89): Podílel se na Koljovi i na Vesničce Ve věku 89 let ve čtvrtek v Praze zemřel scenárista a dramaturg Václav Šašek. Podílel se na filmech ... číst článek
Jan Rosák (75) dva měsíce po operaci páteře: Manželka řekla, jak ho postavila na nohy! Jan Rosák (75) dva měsíce po operaci páteře: Manželka řekla, jak ho postavila na nohy! V pátek 13. ledna podstoupil moderátor Jan Rosák (75) plánovanou operaci vyhřezlé ploténky. Roky ho ... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Omar Amanat
Omar Amanat
zobrazit profil Ivan Hubač
Ivan Hubač
zobrazit profil David Ochman
David Ochman
zobrazit profil Danny Moder
Danny Moder
zobrazit profil Hana Třeštíková
Hana Třeštíková
zobrazit profil David Furnish
David Furnish
zobrazit profil Jiří Rendl
Jiří Rendl