Kateřina Neumannová

Datum narození: 15. 2. 1973
Místo narození: Písek
Profese: bývalá běžkyně na lyžích
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Kateřina Neumannová je bývalá úspěšná česká běžkyně na lyžích, olympijská vítězka a mistryně světa. Nyní působí jako referentka na ministerstvu obrany.

Kateřina Neumannová se vždy věnovala běhu na lyžích a cyklistice. V běhu se prosazovala už v juniorech a v roce 1991 začala závodit profesionálně. Pětkrát se zúčastnila zimních olmypijských her a jednou letních. Byla také na osmi mistrovstvích světa.

V roce 1998 v Naganu byla Kateřina Neumannová stříbrná na 5 km klasicky a bronzová na stíhačce 10 km volně. V roce 2002 v Salt Lake City byla dvakrát stříbrná na 15 km volně s hromadným startem a 2x5 km stíhačce. Nejúspěšnější olympiádou pro ni byl Turín v roce 2006, kdy získala stříbro na skiatlonu 2x7,5 km a zlato ve strhujícím finiši na 30 km volně s hromadným startem. V Turíně uspěl i stříbrný Lukáš Bauer.

Kateřina Neumannová sbírala úspěchy i na mistroství světa. V Trondheimu 1997 dojela bronzová na 15 km volně, poté v Ramsau 1999 opět bronz na 5 km klasicky, v Oberstdorfu 2005 získala zlato za 10 km volně a v Sapporu 2007 si dojela pro stříbro z 15 km kombinace i zlato na 10 km volně. 

Kateřina Neumannová ukončila kariéru v roce 2007. Čtyři měsíce poté byla jmenována do funkce prezidentky organizačního výboru Mistrovství světa v severském lyžování 2009. Kritici jí vytýkali, že nemá ekonomické vzdělání a větší manažerské zkušenosti. Což se potvrdilo a mistrovství skončilo výrazně zadlužené.

Kateřina Neumannová působila jako poradkyně na ministerstvu obrany pod vedením Alexandra Vondry, od srpna 2014 je opět na ministerstvu vedeném Martinem Stropnickým jako referentka, která má na starost koncepci armádního sportu a reprezentace.

Kateřina Neumannová má dceru Lucii, kterou vychovává sama. Je veřejným tajemstvím, že otcem je její někdejší manažer a milenec Josef Jindra

 

Články o celebritě

Novák jako „nový Bauer“: Měl jsem to vyhrát. Využívá analytický mozek Novák jako „nový Bauer“: Měl jsem to vyhrát. Využívá analytický mozek Klasická česká disciplína je po čase zase na forhontě. Běžec na lyžích Michal Novák po letech nadějn... číst článek
Neumannové peklo s dcerou: Byla trochu bouřka, přiznala Lucie Neumannové peklo s dcerou: Byla trochu bouřka, přiznala Lucie Takhle si začátek dovolené tedy opravdu nepředstavovaly… Olympijská vítězka Kateřina Neumannová (50)... číst článek
Krásná dcera Neumannové Lucie: Rozchod s modelem! Modrooký fešák zamířil do Love Islandu Krásná dcera Neumannové Lucie: Rozchod s modelem! Modrooký fešák zamířil do Love Islandu Tak to je teda gól! Poslední přítel půvabné dcery olympijské lyžařky Kateřiny Neumannové (50) Lucie ... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil David Lafata
David Lafata
zobrazit profil Barbora Hermannová
Barbora Hermannová
zobrazit profil Dana Zátopková
Dana Zátopková
zobrazit profil David Bystroň
David Bystroň
zobrazit profil David Sklenička
David Sklenička
zobrazit profil Jiří Polanský
Jiří Polanský
zobrazit profil Robin van Persie
Robin van Persie
zobrazit profil Mick Schumacher
Mick Schumacher