Clint Eastwood

Datum narození: 31. 5. 1930
Místo narození: San Francisco, California
Výška: 187 cm
Profese: herec, režisér, producent
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Clint Eastwood se fanouškům vryl do paměti především jako kovboj z kultovních filmů Sergi Leoneho. Je ovšem i schopným režisérem, což dvakrát potvrdila i porota Oscarů.

Clint Eastwood se narodil roku 1930 v San Francisku a po střední škole si prošel povoláním pastevce, dřevorubce, topiče, ale hrál třeba také po barech na klavír. Než nastoupil a vystudoval obchodní školu, stihl ještě vojenskou službu, kde pracoval jako plavecký instruktor.

Proslavil se ve westernech Sergiho Leona

Ve filmech se začal objevovat od padesátých let, kdy začal dostávat malé role. Proslul ovšem hlavně svými výkony ve westernech. Poprvé se divákům vryl do kůže v roli jedné z hlavních postav seriálu Surová kůže. Zlomový okamžik ovšem přišel až s dnes již legendárními spagetti westerny Sergiho Leona. O jeho mlčenlivé postavě ve filmu režisér kdysi prohodil, že Clint Eastwood má jen dvě herecké polohy – s kloboukem a bez.

Linii života Clinta Eastwooda můžeme filmově rozdělit na několik stěžejních bodů. Muž beze jména je prvním z nich. Brzy ale přichází jedna z jeho nejlepších rolí vůbec. Role detektiva ve snímku Drsný Harry.

Režíroval řadu oscarových filmů, sám dvě sošky získal

Další zlom přichází v roce 1968, kdy se herec pouští i do produkce a režírování. A právě z režisérských počinů jsou na vrcholu mimo jiné i oscarové Madisonské mostyMeryl Streep, kde si i sám zahrál.

Western Nesmiřitelní si vysloužil čtyři Oscary a stejný počet Oscarů sklidil i film Million Dollar Baby, oba dva filmy přitom získaly cenu pro nejlepší film i nejlepší režii. I tady si Clint Eastwood sám zahrál po boku Hilary Swank a Morgana Freemana, kteří dostali ocenění za nejlepšího herce a herečku.

Ať už jako herec, režisér nebo producent, zapsal se Clint Eastwood do téměř stovky filmů. O jeho osobním životě by se s nadsázkou dalo říct, že se zapsal stejně. Stihl mít 3 ženy a dohromady 8 dětí. S poslední ženou, bývalou moderátorkou Dinou Ruiz, se rozešli přátelsky v roce 2013, po sedmnácti letech manželství.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Neil Maskell
Neil Maskell
zobrazit profil Věra Galatíková
Věra Galatíková
zobrazit profil Gérard Depardieu
Gérard Depardieu
zobrazit profil David Tennant
David Tennant
zobrazit profil Lisa Kudrow
Lisa Kudrow
zobrazit profil Igor Bareš
Igor Bareš
zobrazit profil Lilian Sarah Fischerová
Lilian Sarah Fischerová
zobrazit profil Marcus Rutherford
Marcus Rutherford