Tom Hanks

Datum narození: 9. 7. 1956
Místo narození: Concord, California
Výška: 183 cm
Profese: herec
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Tom Hanks získal Oscara za hlavní role v dramatech Forrest Gump a Philadelphia. Zařadil se mezi nejlépe placené herce v historii filmového průmyslu.

Herectví se Tom Hanks věnoval už na školních let a dlouho se snažil prorazit. Teprve v roce 1988 se mu to podařilo a za výkon ve filmu Velký, ho ocenila kritika i Akademie. Konečně se tak dostal do světa filmu a po jeho boku začali objevovat velcí herci, jako jsou Bruce Willis, Meg Ryan nebo třeba Denzel Washington. Na svou životní roli tehdy ještě čekal.

TOM HANKS SE STAL OBČANEM ŘECKA 

V roce 1993 se Tom Hanks objevil ve filmech, které pro něj byly skutečným přelomem. Samotář v Seattlu zazanemal značný komerční úspěch, ale teprve Philadelphia, příběh o právníkovi s nemocí AIDS, mu vynesl místo v herecké špičce. Za svůj výkon obdržel Oscara.

Hanks exceloval jako Forest Gump

Přes nesmírný úspěch přišel o rok později úspěch ještě větší. Podařilo se mu ztvárnit roli ve filmu, který se stal kultovním a který citují lidé po celém světě. Forrest Gump, příběh naivního, jednoduššího, ale citově správného muže, který ukazuje životní hodnoty prolnuté s historií. Tom Hanks je jedním ze dvou herců na světě, který obdržel cenu Akademie ve dvou po sobě jdoucích letech. Za Forresta získal druhého Oscara.

Jeho život lemují další velké filmové role. Láska přes internetMeg Ryan, Chyť mě, když to dokážeš s Leonardem DiCapriem, Apollo 13Brucem Willisem nebo Benem Affleckem. Další jsou např. Zelená míle, Terminál, Zachraňte vojína Ryana, Šifra mistra Leonarda, Inferno nebo Zprávy ze světa. Výčet by to byl dlouhý.

Kvůli Tosečníkovi zhubl čtvrt metráku!

Zlatý glóbus Tom Hanks obdržel nejen za oba oskarové snímky a za hlavní roli ve fantasy Velký, ale též za výkon v dobrodružném dramatu Trosečník, kvůli němuž zhubl 25 kilo a nechal si narůst vlasy.

V tragikomedii Muž jménem Otto (A Man Called Otto), natočené podle bestseller Fredrika Backmana, si Tom Hanks zahrál mrzouta Otta Andresonam, který po ztrátě manželky přišel o smysl života. Snímek měl premiéru v září 2023.

Další hlavní role Tom Hanks dostal v dramatech Here (2023) a In the Garden of Beasts (2024).

Mezi herecké kolegy Toma Hankse patří jen ty největší filmové hvězdy. Pojí ho přátelství mj. se Stevenem Spielbergem. Zařadil se mezi nejlépe placené herce v historii. Zároveň se stal jedním z nejvlivnějších mužů Hollywooodu.

O TOMU HANKSOVI ČTĚTE ZDE>>

Tom Hanks byl dvakrát ženatý a má čtyři děti. S druhou manželkou, herečkou Ritou Wilson, se vzali roku 1988.

 

Články o celebritě

Hvězdná koupačka u italského Portofina: Obamová s Tomem Hanksem v plavkách na jedné lodi Hvězdná koupačka u italského Portofina: Obamová s Tomem Hanksem v plavkách na jedné lodi Letní teploty ještě jih Evropy neopustily, a tak si Michelle Obamová (59) vyrazila přes oceán na dov... číst článek
Macron s Brigitte, Biden či Čaputová a jejich letní plány: Kam vyráží čerpat síly zahraniční špičky? Macron s Brigitte, Biden či Čaputová a jejich letní plány: Kam vyráží čerpat síly zahraniční špičky? Léto je již téměř v polovině a spalující teploty přímo vybízí k tomu, vyrazit někam za vodou či jen ... číst článek
Tom Hanks v ráži: Hádka na červeném koberci? Tom Hanks v ráži: Hádka na červeném koberci?

Bývá označován za nejmilejšího člověka v Hollywoodu, ovšem i Tom Hanks (66) dokáže »vyletět«.

číst článek

Další Herci

zobrazit profil Jiří Lábus
Jiří Lábus
zobrazit profil Zuzana Stavná
Zuzana Stavná
zobrazit profil Frances Fisher
Frances Fisher
zobrazit profil Malcolm Goodwin
Malcolm Goodwin
zobrazit profil Jan Novotný
Jan Novotný
zobrazit profil Tomáš Měcháček
Tomáš Měcháček
zobrazit profil Luděk Sobota
Luděk Sobota