Pierre Richard

Datum narození: 16. 8. 1934
Místo narození: Valenciennes, France
Profese: herec, komik
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Pierre Richard jako nesmělý, potrhlý, roztržitý. Tak nějak se vystihuje charakter postav, které světu představil herec, režisér a především komik, jeden z nejslavnějších Francouzů.

Pierre Richard se narodil ve Valenciennes do středostavovské rodiny jako Pierre-Richard maurice Charles Léopold Defays. Jméno dostal po oblíbeném hreci své matky. Ta pro něj ovšem hereckou kariéru rozhodně nezamýšlela. Jeho to ovšem k herectví vždy táhlo.

Ze zdravotnictví Richard prchl k hraní

Pierre Richard sice slevil ze svých požadavků a místo herectví vystudoval alespoň zdravotnické učiliště, potom se ale stejně sebral a utekl do Paříže za svým snem.

V Paříži se Pierre Richard zapsal do kurzů herectví, a pak se vrhnul po hlavě do reálného hereckého světa. Protloukal se po kabaretech a divadlech, psal scénáře ke krátkým sketchům a vracel se ke kořenům v podobě inspirace groteskami Charlieho Chaplina.

Snad dílem náhody se mu dostala možnost napsat scénář, kde by promítnul své nápady na mírně potrhlou postavu výsadkáře. A právě tímto, filmem Roztržití, se mu roku 1970 podařilo konečně prorazit.

Richard exceloval s Depardieu

Stejný druh černého humoru a satiry pak neslo i jeho další herecké působení. Naivita jeho smůlou provázených postav se rozvinula do mnoha podob. Nejznámější role Pierra Richarda byla patrně Velký blondýn s černou botou. Dlouhou dobu také tvořil herecké partnerství s Gérardem Depardieu. Komedie Kopyto, Otec a otec nebo Uprchlíci se staly divácky nejoblíbenější a herci tu ukázali velmi odlišné postavy s rozdílným charakterem.

Roli kněze Pierr Richard přijal v dramatu režiséra Dana Svátka Dvě slova jako klíč, natočeném podle stejnojmenné knihy Josefa Formánka.

Richard má cenu z MFF Karlovy Vary

V roce 1996 obdržel Pierre Richard na festivalu v Karlových Varech cenu a byl za ni nesmírně vděčný. Navzdory jeho kariéře a oblibě, to byla první herecká cena, kterou v životě dostal. Francouzská akademie pak konečně po dalších deseti letech ocenila jeho přínos Caesarem, francouzskou obdobou Oscarů. Do České republiky se Richard rád vrací. Setkali se s ním tak osobně třeba i Taťána Kuchařová nebo Karel Gott. Jezdí sem především kvůli svému vinařství. Je velkým milovníkem vína, zejména červeného.

O PIERRU RICHARDOVI ČTĚTE ZDE>>

Ačkoli se o soukromí Pierra Richarda nikdy nikde zuřivě nedebatovalo, v soukromí není tou naivní a roztržitou postavou, kterou světu tolikrát předvedl. Třikrát se oženil a rozvedl. Přesná data sňatků a rozvodů jsou záhadou. Jisté ale je, že má na svém manželském kontě i exotické krásky z Brazílie nebo Maroka.Ze vztahů má navíc dva syny, kteří šli v jeho šlépějích a rovněž hrají.

 

Články o celebritě

Takové anděly by si přál každý! Ozdobí zítřejší Blesk tv MAGAZÍN Takové anděly by si přál každý! Ozdobí zítřejší Blesk tv MAGAZÍN To bude ale nálož! Kromě odtajnění televizního programu na svátky, exkluzivního setkání hvězd komedi... číst článek
Velký blondýn poprvé v českém filmu! Pierre Richard šokovaný výstřihem až na zadek Velký blondýn poprvé v českém filmu! Pierre Richard šokovaný výstřihem až na zadek Druhé nejkrásnější město světa je Praha! To alespoň tvrdí francouzský herec, světoznámý blondýn s če... číst článek
Premiéra Vánočního příběhu: Bez Jiřiny Bohdalové! Co se stalo? Premiéra Vánočního příběhu: Bez Jiřiny Bohdalové! Co se stalo? Dlouho očekávaný snímek Vánoční příběh se konečně dočkal premiéry. Chyběla na ní ale jedna z hlavníc... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Vanda Chaloupková
Vanda Chaloupková
zobrazit profil Libor Hruška
Libor Hruška
zobrazit profil Marie Tomášová
Marie Tomášová
zobrazit profil Marek Daniel
Marek Daniel
zobrazit profil Daniela Kolářová
Daniela Kolářová
zobrazit profil František Derfler
František Derfler
zobrazit profil Sára Rychlíková
Sára Rychlíková