Denzel Washington

Denzel Washington

Datum narození: 28. 12. 1954
Místo narození: Mount Vernon, New York, USA
Výška: 184 cm
Profese: herec

Související celebrity

Životopis

Denzel Washington se stal hollywoodskou hvězdou většinou po boku krásných žen. Oscara dostal za role ve filmech Sláva a Training Day.

Vlastní tituly z herectví a žurnalistiky z Fordham University a z herecké konzervatoře v San Francisku. Na skutečné a oceněné uplatnění nemusel Denzel Washington čekat příliš dlouho. Volání svobody Richarda Attenborougha z roku 1987 mu vyneslo nominaci na Oscara.

Za Slávu má Washington i Zlatý glóbus

O pět let později se situace opakovala se snímkem Malcolm X. Mezitím ale na zlatou sošku přeci jen dosáhl. Za film Sláva z roku 1989 dostal Oscara i Zlatý glóbus. Jeho zářezy na pažbě filmového průmyslu začínaly být jasné a přibývalo jich. Jeden úspěch střídal druhý. Po boku Denzela Washingtona se mihly snad všechny krásné hollywoodské herečky a slavná jména z chodníku slávy.

Jmenujme snímky PhiladelphiaTomem Hanksem, Případ PelikánJulií Roberts, Nejlepší hráčMillou Jovovich, Sběratel kostíAngelinou Jolie, Deja´vuHalle Berry. A konečně i Hurikán v ringu, za který Denzel Washington získal další Zlatý glóbus.

Washington má Oscara i za produkci

V roce 2001 Denzel Washington získal dalšího Oscara. Vynesla mu ho role v titulu Training day. Jeho kariéra se stala definitivně hvězdnou. A přišly další oceňované snímky, jakými jsou Let, PlotyRoman J. Israel, Esq.

Kromě herectví se Denzel Washington věnuje své produkční společnosti, kterou založil. I díky ní již získal Oscara, a to v kategorii Nejlepší film za drama Ploty.

Denzel Washington se roku 1983 oženil s Pauletta Washington. Mají spolu syny Johna Davida a Malcolma a dcery Olivii a Katiu

 

Další Herci

zobrazit profil Alena Doláková
Alena Doláková
zobrazit profil Sharon Pink
Sharon Pink
zobrazit profil Bobby Cannavale
Bobby Cannavale
zobrazit profil Libuše Šafránková
Libuše Šafránková
zobrazit profil Kevin  Costner
Kevin Costner
zobrazit profil Miloš Vávra
Miloš Vávra
zobrazit profil Petr Buchta
Petr Buchta
zobrazit profil Marie Drahokoupilová
Marie Drahokoupilová