Steven Spielberg

Steven Spielberg

Datum narození: 18. 12. 1946
Místo narození: Cincinnati, Ohio, USA
Výška: 171 cm
Profese: režisér
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Steven Spielberg, nejslavnější režisér všech dob, má na svém kontě desítky kultovních i oceněných filmů. Z řady nominací na Oscara proměnil dvě.

Příběh Stevena Spielberga by mohl začít někdy ve dvanácti letech, kdy objevil 8mm kameru. Ve skutečnosti však začal ještě dříve. Časté stěhování, rodiče, kteří si nerozuměli, to vše utvářelo lehce introvertní osobnost člověka, který potřeboval své pocity nějak dostat do světa. Teď teprve přichází na scénu kamera.

Spielberg předvedl hitparádu trháků

Svými amatérskými pokusy Steven Spielberg zapůsobil natolik, že mu ve studiu Universal dali důvěru. Tak začala hitparáda trháků, které změnily pohled na světovou kinematografii: Čelisti, Blízká setkání třetího druhu, E.T. mimozemšťan, Indiana Jones... Seznam úspěchů se zdá nekonečný a nevyčerpatelný. Už od počátku svého režírování se stal legendou.

Další éru úspěchů Steven Spielberg zahájil rokem 1993. Schindlerův seznam (s Liamem Neesonem a Ralphem Fiennesem), Jurský park, Zachraňte vojína Ryana (s Tomem Hanksem), I.A. Umělá inteligence, Minority Report, Chyť mě, když to dokážeš (s Leonardem DiCapriem), Terminál, Válka světů, Lincoln, Most špionů, Akta Pentagon: Skrytá válka... Seznam nebere konce.

Spielberg má dva Oscary a tři Zlaté glóby

Z řady nominací na Oscara Steven Spielberg zlatou sošku dostal za režii životopisného dramatu Schindlerův seznam (1993) a válečného dramatu Zachraňte vojína Ryana (1998). Za oba snímky získal i Zlatý glóbus. Třetí mu byl v roce 2009 udělan (tzv. Cena Cecila B. DeMilla) za celoživotní přínos filmu. Je držitelem ještě řady dalších ocenění.

Stal nejúspěšnějším režisérem všech dob. Jeho schopnost spojit komerci a kvalitu do jednoho filmu a dosáhnout tak vysoké umělecké úrovně a zároveň pokořit největší tržby v historii nemá obdoby. Kromě režírování Steven Spielberg založil i společnost DreamWorks, která těží v oblasti animovaného filmu (např. Shrek).

Steven Spielberg si vzal dvě herečky

Je otázkou jestli se někdy ještě vůbec někomu podaří překonat tohoto režiséra. Steven Spielberg svým rozsahem pokryl všechny filmové žánry a dostal na plátno věci, které si předtím nikdo nedokázal představit. Kromě natáčení dalších filmů se stíhá věnovat i rodině a svým dětem.

Steven Spielberg byl v letech 1985 až 1989 ženatý s herečkou Amy Irving, s níž má syna Maxe, který se stal hercem. V roce 1991 si slavný režisér vzal herečku Kate Capshaw, která mu porodila dceru Mikaelu George.

 

 

Články o celebritě

Televizní 2 v 1: Platforma CANAL+ nakynula o oceňovanou tvorbu Apple Originals Televizní 2 v 1: Platforma CANAL+ nakynula o oceňovanou tvorbu Apple Originals Nový televizní nášup za příjemných podmínek? Již od začátku února mohou zákazníci CANAL+ sledovat oc... číst článek
Nečekané gesto režiséra Spielberga: Stávkujícím daroval desítky milionů! Nečekané gesto režiséra Spielberga: Stávkujícím daroval desítky milionů! Hollywoodská stávka trvá už řadu dní - od 2. května, kdy ji zahájili scenáristé, přes 14. července, ... číst článek
„Ken“ Ryan Gosling: Film Barbie je jako od Karla Zemana. Cestu do pravěku poznal v Praze zblízka „Ken“ Ryan Gosling: Film Barbie je jako od Karla Zemana. Cestu do pravěku poznal v Praze zblízka Letní hit Barbie válcuje kina v USA i Evropě. Nečekaně ho s Českem propojil filmový Ken neboli Ryan ... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Dalibor Záruba
Dalibor Záruba
zobrazit profil Steven Spielberg
Steven Spielberg
zobrazit profil Jiří Chlumský
Jiří Chlumský
zobrazit profil Zdeněk Podskalský
Zdeněk Podskalský
zobrazit profil Dušan Rapoš
Dušan Rapoš
zobrazit profil Pavel Háša
Pavel Háša
zobrazit profil Olga Sommerová
Olga Sommerová