Andrzej Wajda

Andrzej Wajda

Datum narození: 6. 3. 1937
Datum úmrtí: 9. 10. 2016
Místo narození: Suwalki, Polsko
Profese: režisér
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Slavný poský režisér Andrzej Wajda, držitel Oscara, se ve svých dílech zabýval především tíživými momenty z historie Polska.

Andrzej Wajda vystudoval Akademii umění v Krakowě a režii na vysoké filmové škole v Lodži. Po studiích pracoval nějakou dobu jako filmový asistent. Filmy Kanály a Popel a démant mu přinesly festivalové úspěchy a dařilo se mu tak zviditelnit střípky z dějin svého Polska.

V polské kinematografii měl podobnou pozici, jako v české Jiří Menzel, Věra Chytilová či Miloš Forman. Jeho těžiště ale nebylo jen v režii. Aby vše mohl předávat dalším generacím, soustředil se i na pedagogickou dráhu. V každé oblasti života se Andrzej Wajda snažil o interpretaci dějinných událostí. Ve svých filmech spojoval výtvarno, ale i jistou literárnost. V roce 2000 bylo jeho celoživotní dílo uznáváno širokou veřejností i celým světem. Udělený Oscar za celoživotní dílo je toho už jen důkazem.

V roce 2007 Andrzej Wajda představil dnes už proslulé historické válečné drama Katyň, které pojednává o jednom s nejtěžších okamžiků polských dějin, kdy bylo v roce 1940 na Stalinův pokyn povražděno přes 20 000 polských civilistů, vojáků a důstojníků poté, co SSSR jako válečný spojenec nacistického Německa vojensky obsadil polovinu Polska. V roce 2008 byl Andrzej Wajda za tento počin nominován na Oscara.

Andrzej Wajda zemřel 9. října večer v Krakově. Podle agentury AFP byl hospitalizován několik dní před smrtí, nacházel se v kómatu a podlehl dýchacím potížím.

 

Články o celebritě

Další Filmaři

zobrazit profil Oliver Stone
Oliver Stone
zobrazit profil Jaroslav Dudek
Jaroslav Dudek
zobrazit profil Marie Poledňáková
Marie Poledňáková
zobrazit profil Barry Levinson
Barry Levinson
zobrazit profil Drahomíra Vihanová
Drahomíra Vihanová
zobrazit profil Lucie Konášová
Lucie Konášová
zobrazit profil Vladimír Smutný
Vladimír Smutný