Freddie Mercury

Datum narození: 5. 9. 1946
Datum úmrtí: 24. 11. 1991
Místo narození: Stone Town, Zanzibar, Tanzanie
Výška: 177 cm
Profese: zpěvák
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Freddie Mercury, vlastním jménem Farrokh Bomi Bulsara, je jeden z nejznámějších a celosvětově nejuznávanějších zpěváků v rockové světě. Poutavý umělec, klavírista a producent, z jehož pera pochází mistrovský kousek, takzvané falešné operní dílo Bohemian Rhapsody.

Freddie Mercury se narodil na ostrově Zanzibar, Tanzanie. Jeho rodiče, Bomi a Jer Bulsara, ho poslali do soukromé školy v Indii, kde studoval v letech 1955 až 1963. Rok poté se s rodiči a sestrou Kashmir Cooke odstěhoval do Anglie, kde absolovoval Ealing Collage of Art.

Svoji vášeň k hudbě Freddie sdílel se svý kamarádem Timem Stafellem, který hrál na kytaru v kapele Smile. Když Tim band v roce 1970 opustil, stal se Freddie jejich novým zpěvákem. Změnil název na Queen a do party přibral nového baskytarystu Johna Deacona. První album vydali v roce 1973, následoval průlomový singel "Bohemian Rhapsody", díky kterému se kapela stala nesmrtelnou.

V 90. letech se Freddie na chvíli přiklonil k sólové dráze a ukázal světu album "Mr. Bad Guy", které fanoušci přijali s obrovským nadšením. Kapela zažívala další velké úspěchy, například londýsnký koncert Live Aid, který přenášelo 12 družic pro 1,6 miliardy televizních diváků po celém světě. Na koncertě vystoupili i Paul McCartney, Eric Clapton, Madonna a další hvězdy tehdejšího hudebního nebe. Následovalo nejslavnější tour "Magic Tour" v roce 1986 a Freddieho poslední odzpívaný koncert v Knebworth, kde předvedl show pro 125 000 lidí. Rok na to oznámil členům kapely, že je smrtelně nemocný. Měl před sebou posledních pár let života. Veřejnosti se ale svěřit nechtěl, bál se, že by jejich záznamy lidé kupovali pouze ze soucitu. Freddie dostál svým slovům dělat hudbu do poslední chvíle a do hudebního světa vypustil druhé sólové album "The Great Pretender".

Na konci svého života si ještě stihl splnit sen v podobě nádherného alba "Barcelone", které natočil spolu s Montserrat Caballé, operní pěvkyní, jejímž byl obrovským fanouškem. Jeho zdraví se ale prudce horšilo a vidoklip, který se rozhodl natočit k písni "I´m Going Slightly Mad" absolovoval v paruce a pod silnou vrstvou make-upu. I tak musel klip vyjít v černobílém provedení. Mercury se však nevzdával a z posledních sil dotočil v červnu 1991 singel "These Are The Days Of Our Lives". Jak se později ukázalo, byla to píseň na rozloučenou. Kolem roku  1989 se začalo veřejně spekulovat o jeho špatném zdravotním stavu. Freddie se však do poslední chvíle bránil klepům, které obíhaly svět. Že trpí AIDS, oznámil veřejnosti dne 23. listopadu 1991 a 24. listopadu 1991 kolem 19. hodiny zemřel. Jeho tělo bylo zpopelněno v Kensal Green. O tom, kde je pochován se však vedou spory. Jeho smrt je v očích společnosti brána jako velká ztráta pro hudební svět.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Revolta (Marek Kaleta)
Revolta (Marek Kaleta)
zobrazit profil Adam Janota
Adam Janota
zobrazit profil Julián Záhorovský
Julián Záhorovský
zobrazit profil Kateřina Mátlová
Kateřina Mátlová
zobrazit profil Xindl X (Ondřej Ládek)
Xindl X (Ondřej Ládek)
zobrazit profil Petr Kotvald
Petr Kotvald
zobrazit profil Yvetta Simonová
Yvetta Simonová
zobrazit profil Lisa Marie Presley
Lisa Marie Presley