David Bowie

Datum narození: 8. 1. 1947
Datum úmrtí: 10. 1. 2016
Místo narození: Londýn, Anglie
Výška: 178 cm
Profese: zpěvák, herec, hudební skladatel a producent

Související celebrity

Životopis

David Bowie byl významný anglický zpěvák, hudebník a experimentátor. Je považován za průkopníka nových hudebních trendů. Zemřel v 69 letech na rakovinu.

David Bowie, kytarista a hráč na klávesové nástroje, celým jménem David Robert Jones začínal jako saxofonista. V letech 1964 - 1965 hrál v méně úpěšných skupinách jako King Bees, Manish Boys a Lower Third. Úspěchu se dočkal až v roce 1966 se singlem Can´t Help Thinking About Me, natočený s posledně jmenovanou kapelou, ale pod jiným názvem David Bowie & The Lower Third. Po rozchodu s kapelou se Bowie osamostatnil a natočil své první album.

V roce 1968 David Bowie zakládá trio Feathers, které se o rok později rozpadlo, ale v této době vznikla zásadní nahrávka Space Oddity. Singl se dostal na první místo britské hitparády. Později sestavuje doprovodnou skupinu, která byla nazývána The Spiders From Mars. Zásadní průlom představuje album The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars, které je prvním z velice dlouhé řady úspěšných desek.

Od 80. let žil David Bowie ve Spojených státech. Nové prostředí se odrazilo na jeho práci. Album Young Americans je výsledkem spolupráce s Johnem Lennonem. Jeho hit Fame se stal jedničkou ve Spojených státech. V roce 1976 se ostěhoval do Berlína a změnil svůj hudební styl. V roce 1982 nahrál s rockovou kapelou Queen veleúspěšnou skladbu Under Pressure, kde si střihl duet s Freddiem Mercurym

David Bowie výtvořil desky Low, Heroes a Lodger, na nichž spolupracoval s Brianem Enem. Velkého úspěchu dosahují i alba Scary Monsters And Supercreeps (s hitem Ashes To Ashes) a Let´s Dance (s hitem Let´s Dance). Počínaje albem Tonight má už Bowieho kariéra po komerční stránce jisté výkyvy.

V roce 1988 David Bowie sestavuje skupinu Tin Machine, se kterou natáčí celkem tři alba. Album Black Tie White Noise zaznamenává v Anglii opět první příčky.

David Bowie od konce 60. let rozjel i svou hereckou kariéru. Stál nejen na divadelních prknech, ale vyzkoušel si také filmové role. Zahrál si například v pantomimě Pierrot In Turquoise (1967), filmy The Man Who Fell To Earth (1976), Just A Gigolo (1978), The Hunger (1983), Merry Christmas Mr. Lawrence (1983), Into The Night (1985), Absolute Beginners (1986), Labyrinth (1987) nebo divadelní představení The Elephant Man (1980) a Boal (1982). Souvisí s tím i jeho důraz na scénické ztvárnění koncertů, v němž byla často naznačována jeho bisexualita. K prvotřídním patří jeho videoklipy. Velkého ocenění se dostává i kvalitním albům z 90. let.

Do roku 1980 byl ženatý s americkou herečkou, hudebnicí a modelkou Angie Bowie. Od roku 1992 je jeho manželkou somálská kráska a modelka Iman, která je známá z videoklipu Michaela Jacksona Remember the Time. Společně vychovávají dceru Alexandriu, narozenou v roce 2000.

David Bowie v roce 2004 koncertoval v Praze, avšak z důvodu srdečního záchvatu byl nucen při skladbě Station to Station koncert ukončit. Během uzdravování a po následné relaxaci pak natočil například duet skladby Changes pro film Shrek 2.

V únoru 2006 obdržel David Bowie cenu Grammy za celoživotní dílo. Všestranný a nesporně geniální umělec, zpěvák, hudebník, producent, herec, malíř a spisovatel ještě neřekl v hudbě své poslední slovo. V roce 2013 představil velmi kontroverzní videoklip The Next Day (příští den). Vystupuje v něm jako Ježíš a v baru, kde zpívá, se kněží oddávají alkoholu a společnosti prostitutek.

David Bowie zemřel 10. ledna 2016 na rakovinu, dva dny po svých 69. narozeninách. Nemoci vzdoroval celých 18 měsíců. Před svou smrtí ještě stihl vydat kritiky velmi dobře hodnocené album Blackstar (2016) a zveřejnit klip k písni Lazarus, v němž hraje pacienta ležícího na nemocniční posteli s páskou přes oči. Bowieho smrt zasáhla celý svět, na Twitteru mu složil poklonu i britský premiér David Cameron.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Monika Sommerová
Monika Sommerová
zobrazit profil Leona Machálková
Leona Machálková
zobrazit profil Stanislav Hložek
Stanislav Hložek
zobrazit profil Simona Hégerová
Simona Hégerová
zobrazit profil Lisa Marie Presley
Lisa Marie Presley
zobrazit profil Jan Žamboch
Jan Žamboch
zobrazit profil Vladimír 518
Vladimír 518
zobrazit profil Tena Elefteriadu
Tena Elefteriadu