Tony Bennett

Datum narození: 3. 8. 1926
Místo narození: Astoria, Queens, New York
Profese: jazzový zpěvák
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Tony Bennett je poslední žijící swingová legenda. Legendární Frank Sinatra (†82) o něm prohlásil, že je to největší zpěvák showbyznysu. Zpívá v Bílém domě prezidentům a Lady Gaga s ním nazpívala album duetů.

Tony Bennett, rodným jménem Anthony Dominick Benedetto, je americký zpěvák a malíř. Za svou kariéru vydal více než padesát studiových alb, převážně pro vydavatelství Columbia Records. Za svou kariéru získal celkem šestnáct cen Grammy a jednu za celoživotní přínos. Získal také cenu Emmy a má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy. V roce 1995 získal od Národní akademie hudebního umění a věd cenu MusiCares Person of the Year. Za přínos jazzu byl v roce 2006 oceněn NEA Jazz Masters a má čestný titul z několika universit, včetně George Washington University, Juilliard School a Berklee College of Music.

Tony Bennett vyrůstal v chudé rodině a trpěl depresemi po smrti svého otce, když mu bylo děvět let. Když navštěvoval střední školu průmyslového umění v New Yorku, začal pracovat jako zpívající číšník. Sloužil u pěchoty armády během druhé světové války a poté studoval zpěv a herectví na divadelní americké škole. Během tohoto období jeho učitel zpěvu Mimi Spear ho mnohé naučil. Tony Bennett si jeho rady vzal k srdci, jako například napodobovat jiné zpěváky.

Jeho úspěšné rané hity "Rags to Riches," "Because of You" a "Stranger in Paradise." Za jeho nejslavnější píseň,"I Left My Heart in San Francisco,"  získal svou první cenu Grammy. Úspěch Tonyho Bennett a vedl k rozepřím mezi ním a jeho nahrávací společností. Chtěl vyzkoušet nové věci a nové hudební styly. Vydavatelství Columbia, nicméně, chtělo zůstat u jeho původního stylu. Po dvaceti letech spolupráce nahrávací společnost odmítla měnit jeho styl. Tony Bennett byl nucen ukončit vztah se společností a založil svou vlastní značku.

Tony Bennett si dal pauzu od nahrávání. Odstěhoval se do Kalifornie v roce 1970 a souběžně s pauzou začal užívat drogy. Kokain a marihuana se staly jeho součástí. Zážitek, kdy omdlel ve vaně a pohlédl srmti do tváře, spolu s drogovým úmrtím Lennyho Bruce, vedl k přehodnocení jeho života a jeho návyků.

V roce 2006 vydal Tony Bennett album Duets: An American Classic složené z duetů. Spolu s ním zde zpívají například Bono, Paul McCartney nebo Elton John. V roce 2011 následovalo Duets II, kde s ním zpívali vedle jiných Mariah Carey, Amy Winehouse, Aretha Franklinová nebo Lady Gaga. V následujícím roce vydal Viva Duets, kde se setkal například s Christinou Aguilerou, Thalií nebo zpěvákem Chayanne.



 

Další Zpěváci

zobrazit profil Daniel Nekonečný
Daniel Nekonečný
zobrazit profil Tereza Černochová
Tereza Černochová
zobrazit profil Jarmila Šuláková
Jarmila Šuláková
zobrazit profil Taylor Swift
Taylor Swift
zobrazit profil Helena Zeťová
Helena Zeťová
zobrazit profil Josef Zíma
Josef Zíma
zobrazit profil Šárka Hrbáčková
Šárka Hrbáčková
zobrazit profil Vendula Příhodová
Vendula Příhodová