Josef Řihák

Josef Řihák

Datum narození: 25. 4. 1959
Místo narození: Karlovy Vary
Profese: Senátor
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Josef Řihák je bývalý senátor, bývalý starosta Příbrami a bývalý hejtman Středočeského kraje. Všechny funkce zastával v barvách ČSSD.

Josef Řihák maturoval na Střední zemědělské technické škole v Březnici. Po základní vojenské službě nastoupil na okresní veterinární správu v Příbrami. Dálkově vystudoval veterinární Vysokou školu v Brně. Má titul MVDr. Pracoval jako obvodní veterinární inspektor a poté jako vedoucí Veterinární a hygienické stanici v Příbrami. V roce 1998 se stal členem ČSSD.

Do krajského zastupitelstva byl zvolen v roce 2000. O dva roky později byl zvolen i do poslanecké sněmovny. Působil jako místopředseda zemědělského sněmovního výboru. Ve sněmovně setrval až do roku 2008 než na svůj mandát rezignoval.

Dlouhodobě je Josef Řihák aktivní v komunální politice. V zastupitelstvu města Příbrami byl již od roku 2002. V roce 2006 se stal starostou Příbrami a ve funkci zůstal až do prosince roku 2012, kdy na funkci rezignoval, protože byl o měsíc dříve zvolen po Davidu Rathovi novým středočeským hejtmanem. V roce 2007 byl Josef Řihák zástupcem všech starostů v boji proti umístění amerického radaru v ČR. Jeho nástupce na místě starosty Pavel Pikrt o něm prohlásil, že to byl nejlepší příbramský starosta v historii. Opozice by, ale jistě nesouhlasila. Nelíbil se jí hlavně prodej příbramské polikliniky. Proti se postavili i doktoři a vznikla petice proti prodeji, kterou podepsalo na čtyři tisíce obyvatel města. Účelem petice mělo být Řihákovo odvolání. To se ovšem nestalo. Jeho největší úspěch v postu starosty bylo s pomocí dotací z EU zrekonstruovat autobusové nádraží a okolí kulturního domu a spustit rozsáhlou rekonstrukci náměstí T.G.M. a jeho okolí. Řihák rezignoval na post hejtmana v červnu roku 2014 poté, co mu strana vyslovila nedůvěru. Ve volbách do Senátu téhož roku na podzim se rozhodl kandidovat za ČSSD v Příbrami, ale neuspěl.

Ženatý otec dvou dětí je laureátem ceny Přístav, kterou mu v roce 2010 udělila Česká rada dětí a mládeže za podporu mimoškolní práce s dětmi a mládeží.

 

Další Politici

zobrazit profil Jana Kotalíková
Jana Kotalíková
zobrazit profil Milan Brázdil
Milan Brázdil
zobrazit profil Vítězslav Jandák
Vítězslav Jandák
zobrazit profil Adriana Krnáčová
Adriana Krnáčová
zobrazit profil Vladimír Balaš
Vladimír Balaš
zobrazit profil Radim Bača
Radim Bača
zobrazit profil Jiří Payne
Jiří Payne
zobrazit profil Jiří Bláha
Jiří Bláha