Fotka není dostupná

Olga Šplíchalová

Datum narození: 1. 9. 1975
Místo narození: Třebíč
Profese: plavkyně
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Olga Šplíchalová je bývalá československá a česká plavkyně a dvojnásobná účastnice olympijských her. Žije v USA.

Olga Šplíchalová je odchovankyní znojemského plaveckého klubu, která poprvé zazářila v roce 1989, kdy skončila druhá a dvakrát třetí na juniorském mistrovství Evropy a od tohoto roku se pravidelně účastnila závodů Světového poháru.

Na olympijských hrách 1992 v Barceloně se dostala do finále na 800 m volný způsob a obsadila v něm šesté místo, což patří k nejlepším umístěním československých plavců v historii olympiád. Na poloviční trati skončila čtrnáctá (jedná se o olympiádu, odkud přivezli medaile např. oštěpař Jan Železný či kánoista Lukáš Pollert). V následujícím roce na mistrovství Evropy 1993 v Sheffieldu vybojovala na své nejoblíbenější trati 800 m volný způsob bronzovou medaili a v témže roce na mistrovství Evropy v dálkovém plavání na Slapech zvítězila na 5 kilometrů.

V roce 1993 se Olga Šplíchalová prosadila v závodech Světového poháru. Zvítězila ve třech závodech na 1000 m volný způsob a stala se celkovou vítězkou této disciplíny. Na závodech v Paříži dokonce na této netradiční trati zaplavala nejlepší světový čas - 10:44,79. Později se jí na vrcholných akcích již tolik nedařilo. Na mistrovství Evropy 1995 skončila nejlépe osmá na 800 m, na olympijských hrách v Atlantě 1996 obsadila 15. (na 800 m v. zp. a štafetě 4x200 metrů) resp. 21. místo (na 400 m v. zp.).

V devadesátých letech studovala na University of Minnesota a soutěžila v americké univerzitní soutěži NCAA. Na Univerziádě v roce 1997 získala bronzovou medaili na 1500 m volný způsob.

Olga Šplíchalová získla ocenění jako nejlepší plavkyně roku v Československu a Česku v letech 1991, 1992, 1993 a byla osmá v anketě o nejlepšího sportovce Československa 1992.

Olga Šplíchalová žije a pracuje v USA. Je vdaná a má dceru Isabel. Po skončení aktivní kariéry pracovala jako plavecká trenérka na Park Center High School, v klubech Omni Swim Club a St. Croix Swim Club.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Barbora Hermannová
Barbora Hermannová
zobrazit profil Pavel Petřikov
Pavel Petřikov
zobrazit profil Jana Novotná
Jana Novotná
zobrazit profil Albiach Roger Néstor
Albiach Roger Néstor
zobrazit profil Barbora Kodedová
Barbora Kodedová
zobrazit profil Jiří Sekáč
Jiří Sekáč
zobrazit profil Thibaut Courtois
Thibaut Courtois
zobrazit profil Dominik Dvořák
Dominik Dvořák