Josef Lžičař

Josef Lžičař

Datum narození: 6. 6. 1944
Profese: advokát, někdejší vedoucí kanceláře prezidenta republiky
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Advokát Josef Lžičař v 80. letech 20. století obhajoval disidenty a signatáře Charty 77. V polistopadové historii se pak stal jedním z prominentních a vyhledávaných právníků.

Mezi prominentními klienty Josefa Lžičaře byl před rokem 1989 i pozdější prezident Václav Havel. Toho nejen zastupoval, ale dělal mu i prvního šéfa kanceláře prezidenta republiky. Avšak jen krátce. Odejít musel v okamžiku, kdy se zjistilo, že byl veden jako agent StB Mesiáš.

Dnes platí Josef Lžičař mezi 6500 českými advokáty za právnické eso. Každá z jeho kauz přitahuje veřejnost, a tím i média. Mezi případy Josefa Lžičaře byla velmi medializovaná jeho obhajoba ženy, kterou svým vozem srazil a poté ujel pod vliem alkoholu i omamných látek pražský kmotr a zbohatlík Roman Janoušek. Úspěšně obhajoval bývalého komunistického prominenta Lubomíra Štrougala. Čistě kriminalistický případ byla vražda manželky, za kterou byl odsouzen Ivan Jonák, další ze známých klientů tohoto právníka. Josef Lžičař byl dlouholetým advokátem Ladislava Štaidla, a to i v kauzách s Josefem Rychtářem, manželem jeho bývalé manželky Ivety Bartošové. Věnoval se také osobně katarskému princi ve velkém případu zneužívání mladistvých. V té hrál diskutabilní roli i bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. Jaké to je obhajovat politiky, si vyzkoušel i u bývalého premiéra Petra Nečase. V rámci jeho případu se věnoval tematice kriminalizace politiky, spojené s odstoupením premiéra a povýšením premiérovy sekretářky na manželku po dlouholetém popírání jakéhokoliv bližšího vztahu. Blondýny se v jeho kanceláři objevily vícekrát – patří mezi ně i další z jeho klientek, Dara Rolins, která svým vozem usmrtila jiného účastníka silničního provozu a vyvázla s podmínkou.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Angelika Kostyshynová
Angelika Kostyshynová
zobrazit profil Jiří Pokorný
Jiří Pokorný
zobrazit profil Paige Spara
Paige Spara
zobrazit profil Lukáš Hejlík
Lukáš Hejlík
zobrazit profil Eliška Bučková
Eliška Bučková
zobrazit profil Petr Vrána
Petr Vrána
zobrazit profil David  Vobořil
David Vobořil
zobrazit profil Aleš Sigmund
Aleš Sigmund