Eva Urbanová

Eva Urbanová

Datum narození: 20. 4. 1961
Místo narození: Slaný
Profese: operní pěvkyně
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Eva Urbanová se proslavila coby představitelka Rusalky. Zazářila v operách na pódiích v milánské La Scale a newyorské Metropolitní opeře.

Pěveckou kariéru Eva Urbanová nastartovala po období práce v roli farmaceutické techničky a působení ve výpočetním středisku, a to v divadle J.K.Tyla v Plzni. Po třech letech nastoupila v Národním divadle a odtud se rozjela dobýt světová pódia.

Eva Urbanová si zamilovala Wagnera

Mezi nejvýznamnější role Evy Urbanové patří mj. Rusalka a Cizí kněžna (Rusalka), Turandot, Tosca, Libuše, Mařenka (Prodaná nevěsta), Minnie (Děvče ze Západu), Milada (Dalibor), Gioconda (La Gioconda), Elisabeth (Tannhäuser), Julie (Jakobín), Sestra Angelica, Ortrud (Lohengrin), Mílina matka (Osud), Santuzza (Sedlák kavalír), Šárka (autor Zdeněk Fibich), Šárka (autor Leoš Janáček), Kněžna (Čert a Káča), Adriana Lecouvreur, Amneris (Aida), Emilia Marty (Věc Makropulos).

Velmi oceňovaný je výkon Evy Urbanové ve Straussově Salome. Její srdeční záležitostí je ale dle vlastních slov Richard Wagner.

Urbanová dokázala zhubnout 80 kilo

Na české scéně Eva Urbanová začala kopírovat trendy světových operních celebrit. Nevyhýbá se rockovému, popovému a muzikálovému repertoáru. Nejširší veřejnosti je známý její duet a koncertní šňůra s Karlem Gottem. I její typické krátké účesy spíše evokují rockovou hudbu než operu.

Veřejnosti je Eva Urbanová známá nejen díky zpěvu, neobvyklému sestřihu, jehož barvu často mění, ale i proto, že dokázala zhubnout celkem 80 kg. O diety se ráda dělí s veřejností, je za to výrobci hubnoucích prostředků placena.

Eva Urbanová dostala Cenu Thálie

O mediální obraz Evy Urbanové se 14 let, až do nečekaného rozchodu pracovního i osobního, staral její manažer a zároveň životní partner Jiří Kováč. Ten spolupracoval i např. s Bohušem Matušem, Mariánem Vojtkem a dirigentem Františkem Preislerem.

Eva Urbanová je nositelkou Ceny Thálie. Vyšly o ní knihy Eva Urbanová: Jak to všechno bylo, Soprano a Jak se dělá primadona.

 

 

Články o celebritě

Marian Vojtko před oslavou 50: Skončil na kapačkách! Přijeli za ním i rodiče Marian Vojtko před oslavou 50: Skončil na kapačkách! Přijeli za ním i rodiče Týden se léčil s antibiotiky a o víkendu, když už mu bylo lépe, si v nemocnici raději stejně ještě d... číst článek
Zpěvačka Patricia Janečková (†25): Svatba 3 měsíce před smrtí! Operace, k níž se upínala, nepomohla Zpěvačka Patricia Janečková (†25): Svatba 3 měsíce před smrtí! Operace, k níž se upínala, nepomohla Český i slovenský showbyznys zasáhla tragická zpráva. Zpěvačka Patricia Burda Janečková v pouhých 25... číst článek
Marian Vojtko slaví 50: Zazpívá jako Gott! Marian Vojtko slaví 50: Zazpívá jako Gott! Padesátiny měl sice už v březnu, avšak narozeninový koncert si Marian Vojtko nadělí na úterý 3. říjn... číst článek

Další Zpěváci

zobrazit profil Sámer Issa
Sámer Issa
zobrazit profil Marian Vojtko
Marian Vojtko
zobrazit profil Eliška Ochmanová
Eliška Ochmanová
zobrazit profil Karolína Chytilová
Karolína Chytilová
zobrazit profil Simona Hégerová
Simona Hégerová
zobrazit profil Bohouš Josef
Bohouš Josef
zobrazit profil František Nedvěd
František Nedvěd