José Carreras

José Carreras

Datum narození: 5. 12. 1946
Místo narození: Barcelona, Španělsko
Výška: 170 cm
Profese: operní pěvec
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

José Carreras se zařadil mezi hvězdné operní pěvce. Proslavil se zejména svými interpretacemi děl Giuseppe Verdiho a Giacoma Pucciniho.

Celosvětovou slávu získal José Carreras díky koncertnímu turné, kdy společně s Plácidem Domingem a Lucianem Pavarottim během 13 let objeli koncertní pódia celé zeměkoule. Své první veřejné vystoupení měl nicméně už v osmi letech s árií La donna è mobile ve španělském rozhlase. V jedenácti letech se objevil poprvé v barcelonském Liceu jako mladý soprán v roli vypravěče v opeře Manuela de Fally El retablo de Maese Pedro.

Carreras okouzlil i Caballé

V roce 1971 José Carreras debutoval v opeře La Bohema a jeho kariéra směřovala strmě vzhůru. Jeho talent obdivovala i kolegyně Montserrat Caballé, se kterou společně odzpívali 15 různých oper. Do svých 28. narozenin odzpíval 24 rolí tenora v nejznámějších operách na nejznámějších operních scénách. Na svých koncertech často spolupracoval také s geniálním dirigentem Herbertem von Karajanem.

V průběhu 80. let 20. století se kromě oper José Carreras soustředil i na muzikály (West Side Story, South Pacific) a operety. 

Josého Carrerase porazil leukémii

Při zkoušce opery v Paříži se José Carreras dozvěděl, že má leukémii a šanci na přežití 1:10. Podstoupil dlouhou a těžkou léčbu a nad nemocí zvítězil. Poté založil Nadaci Josého Carrerase, která ostatním nemocným v boji s nemocí pomáhá. Za svou činnost v oblasti charity i uměleckou dostal celou řadu ocenění a je mj. nositelem 14 čestných doktorátů z předních světových univerzit.

Pěvec José Carreras opakovaně navštívil Prahu. Na koncertech měl duet s Karlem Gottem.

Jose Carreras byl dvakrát ženatý - v letech 1971 až 1992 s Mercedes Pérez a v letech 2006 až 2011 s Juttou Jäger - a má syna Alberta a dceru Juliu.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Zuzana Kolářová
Zuzana Kolářová
zobrazit profil Tamara Klusová
Tamara Klusová
zobrazit profil Petra Pudová
Petra Pudová
zobrazit profil Jan Nedvěd
Jan Nedvěd
zobrazit profil Lipo (Tomáš Červinka)
Lipo (Tomáš Červinka)
zobrazit profil Věra Martinová
Věra Martinová
zobrazit profil Iveta Bartošová
Iveta Bartošová
zobrazit profil Monika Fialková
Monika Fialková