Tomáš  Vlasák

Tomáš Vlasák

Datum narození: 1. 2. 1975
Místo narození: Praha
Váha: 87 kg
Výška: 178 cm
Profese: Hokejový útočník
Znamení: Vodnář

Životopis

Vyhlášený specialista na nájezdy Tomáš Vlasák byl u zlatého hattricku českého národního týmu v letech 1999, 2000 a 2001. Na svém kontě má titul z ruské Superligy, české extraligy a 10 startů v NHL.

Útočník Tomáš Vlasák vyrůstal v sešívaném dresu Slavie. Do extraligového hokeje naskočil v osmnácti letech v Litvínově, kde strávil pět sezon. První Vlasákovo zahraniční zastávkou byla finská SM-liiga, ve které hájil barvy týmu HPK Hameenlinna. Po třech letech strávených ve Finsku oblékl český střelec dres týmu Los Angels Kings a v dresu Králů stihl v NHL odehrát deset utkání, v těch nasbíral 4 body (1+3). Za mořem se Tomáš Vlasák už víc neprosadil, a tak se mu novou destinací stalo Švýcarsko, konkrétně tým Ambri-Piotta.

Po ročním angažmá pod vrcholky Alp přišla v roce 2002 nabídka Avangardu Omsk. Tu mistr blafáků a kliček Tomáš Vlasák přijal a hned ve své premiérové sezoně vyhrál bodování ruské Superligy. V následujícím ročníku se dostavil úspěch i na týmové úrovni, Omsku se podařilo ruskou nejvyšší soutěž vyhrát. Další sezonu zahájil Tomáš Vlasák v týmu Ak Bars Kazaň, ale po několika zápasech se rozhodl pro návrat na český led, konkrétně do Slavie. S tou v roce 2006 došel do finále, kde sešívaní podlehli Spartě.

V rozběhlé sezoně 2006/2007 zamířil Tomáš Vlasák do švédského Linköpingu a pomohl týmu v play off ke stříbru. Poté následoval další návrat mezi české mantinely, tentokrát do Plzně, kde Vlasák odehrál celkem sedm sezon a v roce 2013 získal s Indiány po boku Martina Straky mistrovský pohár. Následně odehrál ještě jednu sezónu v dresu Plzně, poté se rozhodl pro návrat do Slavie.

Útočník Tomáš Vlasák byl součástí zlaté generace českého hokeje na přelomu tisíciletí a pomohl k zisku tří zlatých medailí ze světových šampionátů v letech 1999 až 2001. V národním týmu odehrál odchovanec pražské Slavie 89 duelů, soupeřovým brankářům v nich nastřílel 26 branek. S manželkou Kateřinou má dvě děti Marka a Kristýnu.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Kristýna Nerudová
Kristýna Nerudová
zobrazit profil Andrea Kerestéšová Růžičková
Andrea Kerestéšová Růžičková
zobrazit profil Vasil Fridrich
Vasil Fridrich
zobrazit profil Jackie Chan
Jackie Chan
zobrazit profil Jan Štoček
Jan Štoček
zobrazit profil Karel Jarolím
Karel Jarolím
zobrazit profil Amra Silajdžič
Amra Silajdžič
zobrazit profil Anežka Rusevová
Anežka Rusevová