Josef Monsport

Josef Monsport

Datum narození: 18. 3. 1958
Profese: advokát a bývalý prokurátor
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Josef Monsport, bývalý prokurátor z dob socializmu, patří dnes mezi uznávané advokáty. Věnuje se zejména trestnímu a konkurznímu právu.

Josef Monsport byl prokurátorem již od roku 1985 a do Sametové revoluce tvrdě vymáhal socialistické právo. S jeho činností měli zkušenost odsouzení členové z Jazzové sekce, pro které žádal přísné tresty a které posílal do vazby. Po změně režimu pokračoval na místě prokurátora do roku 1994, kdy si založil soukromou advokátní praxi. Působí také jako správce konkurzní podstaty, např. u vytunelované společnosti H-System.

Jeho kauzy spadají do raného českého kapitalizmu a jeho klienti občas z ČR uprchli. Mezi nejznámější patří zřejmě Boris Vostrý, expředseda Harvardského průmyslového holdingu a kolega "piráta z Prahy" Viktora Koženého.

Josef Monsport má štěstí na zajímavé kauzy. Mezi jeho klienty patřili třeba Lubomír Soudek ze Škody Plzeň nebo Jan Stiess z Fondu národního majetku. Zastupoval také bývalého ředitele TV Nova Vladimíra Železného ve věci krácení daní při dovozu cenných obrazů či švagrovou exprezidenta Václava Havla, manželku jeho bratra Dagmar Havlovou ve věci získání Lucerny.

Josef Monsport se stal obhájcem bývalého ministra Martina Bartáka, který údajně žádal peníze po amerických manažerech společnosti Tatra za vyřešení problému při dodávce pro vojáky. O úplatek si měl říci na oficiální pracovní cestě české vlády ve Washingtonu, vedené tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem.

Jaké to je být zastupován Josefem Monsportem si vyzkoušel také miliardář Petr Speychal, ředitel ČKD Asset a předseda představenstva holdingu Praha, pod který spadají například hokejová Sparta, Lev Praha nebo basketbalový Nymburk, a to ve věci údajného krácení daní.

 

Články o celebritě

Zeman se zapojil do kauzy H-System: Chce zrušení rozsudku! Zeman se zapojil do kauzy H-System: Chce zrušení rozsudku! Prezident Miloš Zeman (73) se zapojil do případu poškozených lidí v kauze H-System. Chce, aby Ústavn... číst článek
Nové spory v kauze H-System: Smetku a „agresivního“ Čunka zažalují správci konkurzu Nové spory v kauze H-System: Smetku a „agresivního“ Čunka zažalují správci konkurzu Správce konkurzní podstaty po zkrachovalé společnosti H-System Josef Monsport a jeho zástupkyně Iva ... číst článek
Svatopluk vyráží do nového boje. Klienti H-Systemu podali stížnost proti vyklizení bytů Svatopluk vyráží do nového boje. Klienti H-Systemu podali stížnost proti vyklizení bytů Právník Lubomír Kincl, jenž zastupuje bytové družstvo Svatopluk, podal v pondělí ústavní stížnost pr... číst článek

Další Ostatní

zobrazit profil Klement Gottwald
Klement Gottwald
zobrazit profil James Newton Howard
James Newton Howard
zobrazit profil Karel Jakobec
Karel Jakobec
zobrazit profil Vojtěch Pikal
Vojtěch Pikal
zobrazit profil Jiří Jureček
Jiří Jureček
zobrazit profil Petr Kužvart
Petr Kužvart
zobrazit profil Jaroslav Hejl
Jaroslav Hejl