Marta Gottwaldová

Marta Gottwaldová

Datum narození: 17. 9. 1899
Datum úmrtí: 28. 10. 1953
Místo narození: Kopřivnice
Profese: první dáma
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Marta Gottwaldová byla manželkou čtvrtého československého prezidenta Klementa Gottwalda.

Marta Gottwaldová se narodila jako Marie Holubová a byla nemanželským dítětem chudé vdovy. Z neznámých důvodů si začala říkat Marta. Učila se servírkou, ale školu nechala a pracovala jako služka.

Svého manžela Klementa Gottwalda poprvé potkala v roce 1919 a o rok později mu porodila dceru Martu (1920–1998), o kterou se nejprve starala sama, protože Gottwald sice otcovství přiznal, ale svatbu odmítal. Žít spolu začali až v roce 1924, svatbu měli 21. března 1928.

Marta Gottwaldová nikdy nevstoupila do KSČ, ale vždy byla svému manželovi věrnou společnicí a oporou. Po vydání zatykače na Gottwalda v roce 1939 společně emigrovali do SSSR, kde se Gottwald stal tajemníkem Exekutivy Komunistické internacionály.

Po válce si jejich dceru Martu vzal Alexej Čepička, budoucí armádní generál a ministr.

Po převratu v roce 1948 se Klement Gottwald stal prezidentem a Marta první dámou Československa (takže figuruje na stejném seznamu, jako např. Lívia Klausová či Dáša Havlová). Snažila se napodobit svou předchůdkyni Hanu Benešovou, ale díky odlišnému způsobu života, výchově a v neposlední řadě i obézní postavě se jí nikdy nepodařilo dosáhnout její elegance a už vůbec ne obliby u lidí.

Zemřela krátce po svém manželovi po závažné nemoci. Její lékař uvedl, že šlo o rakovinu ženských orgánů, ale jiné zdroje uvádějí, že to byl karcinom štítné žlázy, se kterou měla problémy celý život, což byla i příčina její obezní postavy.

 

Další Politici

zobrazit profil Josef Nétek
Josef Nétek
zobrazit profil Martin Půta
Martin Půta
zobrazit profil Radek Sušil
Radek Sušil
zobrazit profil Antonín Baudyš
Antonín Baudyš
zobrazit profil Václav  Nosek
Václav Nosek
zobrazit profil Radek Holomčík
Radek Holomčík
zobrazit profil Eva Valjentová
Eva Valjentová
zobrazit profil Jan Pijáček
Jan Pijáček