Antonín Holý

Antonín Holý

Datum narození: 1. 9. 1936
Datum úmrtí: 16. 7. 2012
Místo narození: Praha
Profese: chemik, přírodovědec
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Skromnější než skromný světově uznávaný vědec Antonín Holý patří bezesporu k nejvýznamnějším přírodovědcům 20. století. Je objevitelem řady antivirotik využívaných k léčbě HIV/AIDS, hepatitidy typu B nebo oparů.

Práce Antonína Holého a jeho týmu přináší státu více než 1 mld. Kč ročně. Tuto částku získává stát i po jeho smrti za licenční poplatky a patenty.

Antonín Holý vystudoval v roce 1959 organickou chemii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od té doby díky své píli i nápadům stoupal až na ředitelskou pozici Ústavu organické chemie a biochemie ČSAV v Praze (ÚOCHB). V čele tohoto ústavu stál dlouhá léta a vybudoval z něj jedno z nejprestiženějších a ekonomicky nejvýkonnějších vědeckých center v ČR.

Antonín Holý publikoval více než 600 odborných publikací, jeho práce mají více než 12 000 citací. Je autorem či spoluautorem 60 českých i zahraničních patentů. Antonín Holý je nositelem řady českých i světových vědeckých uznání. Prvním lékem vyvinutým na základě práce Holého týmu bylo antiherpetikum Duviragel, vyvinuté ÚOCHB a společností Léčiva. Do časově a finančně náročného vývoje antiviriotik z látek vyvinutých týmem Antonína Holého se ale nebyla ochotna pustit žádná společnost z tehdejšího ČSSR ani z Evropy. Vývoj tak začal v americké farmaceutické společnosti Bristol-Meyers. Později byl ale, jako neperspektivní,  zastaven. Patenty v roce 1990 odkoupila malá americká společnost Gilead Sciences.

V roce 1996 byl v USA i Evropské unii schválen pro léčení virového zánětu oční sliznice cidofovir, který působí i proti viru pásového oparu a viru pravých neštovic. V roce 2001 byl pro léčbu AIDS schválen jím objevený lék Viread, v roce 2002 byl schválen lék určený k léčbě hepatitidy B, prodávaný pod názvem Hepsera. Kombinace látek objevených Antonínem Holým byla v roce 2004 schválena k léčbě AIDS (pod názvem Truvada) a v roce 2012 i jako prevenci k nakažení virem HIV. O Antonínu Holém, který dostal už v průběhu svého života četná ocenění, se uvažovalo i jako o kandidátu na Nobelovu cenu za medicínu.

Antonín Holý byl ženatý, s manželkou Ludmilou měl dvě dcery.

 

Články o celebritě

Další Osobnosti

zobrazit profil Amelie Siba
Amelie Siba
zobrazit profil Jája Dvořáková
Jája Dvořáková
zobrazit profil Karel Augusta
Karel Augusta
zobrazit profil Vladislav  Müller
Vladislav Müller
zobrazit profil Zdeněk Řehoř
Zdeněk Řehoř
zobrazit profil Jaromír Štětina
Jaromír Štětina
zobrazit profil Agnieszka Holland
Agnieszka Holland
zobrazit profil Jaroslava Němcová
Jaroslava Němcová