Josef Syka

Josef Syka

Datum narození: 18. 9. 1940
Místo narození: Praha
Profese: lékař, neurofyziolog, vědec
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Josef Syka startoval z pozice pomocného dělníka na stavbě. Poté získal na medicíně doktorát v oboru neurofyzilogie. Za pouhých pět let byl profesorem. Je odborníkem na funkce mozku, neurofyziologii sluchu, sluchový systém a vliv hluku na člověka.

Cesta Josefy Syky do křesla ředitele Ústavu experiementální medicíny AV ČR (1994-2001), předsedy Grantové agentury České republiky (2000-2008) a místopředsedy Rady vlády pro výzkum a vývoj (1993-2000) vedla po původních komplikacích způsobených třídním původem cestou přímou a rychlou. Díky svému pracovnímu nasazení patří celosvětově k předním dborníkům ve výzkumu sluchu a v patologii sluchové funkce.

Na svém kontě má přes 300 publikací. Řada z nich vyšla v prestižních odborných časopisech. Josef Syka je zaměřen na kódování informace ve sluchovém systému mozku, na vliv hluku a stárnutí na sluchový systém a také na otázky mozkového vývoje. Při svých vystoupeních varuje, že příval informací, které dennodenně zahlcují naše mozky v podobě zpráv, videí, fotek, e-mailů, chatů a blogů, mění schopnost myšlení. Šedá kůra mozku nestíhá kvalitní rozhodování, hloubavé přemýšlení ani pocity soucitu s druhými, tedy právě operace, které náš činí lidmi.

Je ženatý s vědkyní Evou Sykovou, ředitelkou Ústavu experimentální medicíny AV ČR. Mají spolu dva syny a dvě vnučky. Časově vytížení rodiče dodržovali pravidlo, že víkend je čas určený pro rodinu a mozek si v jeho průběhu musí odpočinout.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Radek Nejezchleb
Radek Nejezchleb
zobrazit profil Václav Pilař
Václav Pilař
zobrazit profil Raduan Nwelati
Raduan Nwelati
zobrazit profil Gabriela Kratochvílová Lašková
Gabriela Kratochvílová Lašková
zobrazit profil Tomáš Klinecký
Tomáš Klinecký
zobrazit profil Jaroslav Vymazal
Jaroslav Vymazal
zobrazit profil Martin Pecina
Martin Pecina
zobrazit profil Barbora Závadová
Barbora Závadová