Milan Knížák

Milan Knížák

Datum narození: 19. 4. 1940
Místo narození: Plzeň
Profese: výtvarník, hudebník, performer
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Milan Knížák, kontroverzní výtvarník, hudebník a performer, byl za totality asi 300krát zadržen. Po jejím pádu stál v čele Národní galerie nebo AVU.

Vášní Milana Knížáka bylo odjakživa malování. Po maturitě byl přijat na Vysokou školu pedagogickou obor výtvarná výchova-ruština. Tato škola se stala kompromisem mezi jeho přáním, přáním rodičů a důsledkem nepřijetí na Akademii výtvarných umění. Po semestru školu opustil a konečně nastoupil na vytouženou AVU.

Milan Knížák nedokončil ani jednu VŠ

Vždy a rád provokoval. To také mohl být jeden z důvodů, proč se na AVU nenašel žádný profesor, který by byl ochoten vzít mladého výtvarníka Milana Knížáka do speciálky. Důsledkem toho také školu opustil.

Kromě AVU a Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Milan Knížák studoval ještě Matematicko-fyzikální fakultu UK. Ani jednu z nich nedokončil. V roce 1965 byl přijat do Svazu československých výtvarných umělců. Byl pozván do USA, kam se dostal až v roce 1968, kdy mu byl vydán pas.

Za totality byl Knížák měsíce vězněn

V totalitním režimu byl Milan Knížák přibližně 300krát zadržen, perlustrován a krátkodobě vězněn policií. Byl několikrát řadu měsíců ve vyšetřovací vazbě. 

V letech 1990 až 1997 Milan Knížák působil jako rektor Akademie výtvarných umění v Praze. Učil nejn tam, ale i v zahraničí. V letech 2009 až 2011 byl generálním ředitelem Národní galerie v Praze.

Na výkony Milana Knížáka coby ředitele Národní galerie v posledních letech jeho ředitelování často dopadala slova kritiky. Jednou z věcí např. bylo, že nechal vyhodit několik významných zaměstnanců, se kterými vedl osobní spory.

Knížák dostal medaili od Klause

Uspořádal více než 100 samostatných výstav a zúčastnil se stovek společných výstav téměř po celém světě. Milan Knížák vydal desítky knih a katalogů a několik hudebních nosičů.

Obdržel řadu ocenění, mj. Medaili ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 1. stupně za pedagogickou činnost (1997). V roce 2010 Milan Knížák dostal od tehdejšího prezidenta Václava Klause Medaili Za zásluhy I. stupně.

Milan Knížák je ženatý s Marií Knížákovou, se kterou vychoval dva nevlastní syny Samuela Saudka a Davida Saudka.

Jistou dobu se šuškalo, že se Milan Knížák sblížil se svou studentkou v ateliéru AVU. Práce mladé umělkyně se totiž velmi podobala jeho kontroverzním dílům.

 

Články o celebritě

Klaus oslaví 80. narozeniny na Hradě. Na party pro stovky hostů zazpívá i spolužák exprezidenta Klaus oslaví 80. narozeniny na Hradě. Na party pro stovky hostů zazpívá i spolužák exprezidenta Exprezident Václav Klaus se vrátí na Pražský hrad. Právě v jeho zahradách oslaví 80. narozeniny. Poz... číst článek
Ondřej Hejma ze Žlutého psa slaví 70: Má nové srdce i vnuka! Ondřej Hejma ze Žlutého psa slaví 70: Má nové srdce i vnuka! Zpěvák Ondřej Hejma, který je znám především jako frontman rockové hudební skupiny Žlutý pes, se nar... číst článek
20 let od natáčení Z pekla štěstí 2: Troška se vrátil do Gottova pekla! 20 let od natáčení Z pekla štěstí 2: Troška se vrátil do Gottova pekla! Vyhořelý kostel svatého Jana Křtitele v Kočově u Tachova, který před dvaceti lety posloužil jako kul... číst článek

Další Umělci

zobrazit profil Tereza Vu Hanč
Tereza Vu Hanč
zobrazit profil Irena Greifová
Irena Greifová
zobrazit profil Galla Macků
Galla Macků
zobrazit profil Marián Geišberg
Marián Geišberg
zobrazit profil Karel Štědrý
Karel Štědrý
zobrazit profil Kamila Tománková
Kamila Tománková
zobrazit profil Ondřej Havelka
Ondřej Havelka