Wayne Gretzky

Wayne Gretzky

Datum narození: 26. 1. 1961
Přezdívka: The Great One
Místo narození: Brantford, Kanada
Profese: Hokejista
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Wayne Gretzky je bývalý kanadský hokejista, který je považován ze nejlepšího hokejového útočníka všech dob. Za svou kariéru v NHL nasbíral přes dva a půl tisíce bodů, což je v dnešní době nepřekonatelný rekord.

Už od dětství byl Wayne Gretzky útočníkem, od kterého se očekávaly obrovské věci. V mládežnických kategoriích hrál pravidelně o několik ročníků výše, i přesto ale svým soupeřům s přehledem střílel branky. V nejslavnější hokejové lize světa, kanadsko-americké NHL, odehrál nejslavnější Kanaďan více, jak dvacet sezón a dodnes je držitelem mnoha rekordů, které stěží někdo v budoucnosti překoná. Desetkrát vyhrál kanadské bodování ligy, devětkrát se stal nejužitečnějším hráčem soutěže a je jediným hokejistou, který v jedné sezoně získal na dvě stě kanadských bodů.

Wayne Gretzky je čtyřnásobným vítězem Stanley cupu s Edmontonem Oilers. Poté zamířil do Los Angeles a dodnes je tento přestup největším šokem v historii ledního hokeje. Na konci kariéry působil v New York Rangers a krátce i v St. Louis Blues.

Poslední zápas "The Great One" sehrál na přelomu tisíciletí a když Jaromír Jágr vstřelil v prodloužení proti Gretzkého týmu gól, nejslavnější hokejista všech dob už se k ostrému zápasu nikdy nevrátil. Jediné, co Wayne Gretzky nemá v trofejích, je olympijské zlato a titul mistra světa.

Po kariéře profesionálního hokejisty se stal trenérem hokejového týmu Phoenix Coyotes, kde vydržel přes dvě sezony.

Wayne Gretzky je zkrátka symbolem hokeje. Je také jediným hráčem, který na zádech nosil číslo 99. Po skončení kariéry bylo navždy vyřazeno a nikdy jej nebude moct žádný hokejista znovu obléct. Takový respekt neměl v NHL žádný hráč.

 

Články o celebritě

Den, kdy Gretzky otřásl zemí. Odchod čísla 99 do LA změnil hokejový svět Den, kdy Gretzky otřásl zemí. Odchod čísla 99 do LA změnil hokejový svět Výměna Erika Karlssona ze San Jose do Pittsburghu se stala největší přestupovou bombou letošního lét... číst článek
Ahoj Wayne, mám nápad! Jágr volal Gretzkymu, na bankovce bude i Bolt Ahoj Wayne, mám nápad! Jágr volal Gretzkymu, na bankovce bude i Bolt Když zjistil, že se po jeho pamětních bankovkách k padesátinám rychle zaprášilo, zeptal se svých fan... číst článek
Trenér Petr se arogancí podílel na prohře, mrzí pozorovatele MS do 18 let Trenér Petr se arogancí podílel na prohře, mrzí pozorovatele MS do 18 let Na první pohled celkem potěšující, byť hořká zpráva. Národní tým do 18 let prohrál na MS se Švédy tě... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Filip Dvořák
Filip Dvořák
zobrazit profil Jan Vetešník
Jan Vetešník
zobrazit profil Karel Augusta
Karel Augusta
zobrazit profil Jaroslav Radoň
Jaroslav Radoň
zobrazit profil Tomáš Hyka
Tomáš Hyka
zobrazit profil Ladislav Šmíd
Ladislav Šmíd
zobrazit profil Daniel Kolář
Daniel Kolář
zobrazit profil Mario Balotelli
Mario Balotelli