Pavel Klener

Pavel Klener

Datum narození: 9. 4. 1937
Místo narození: Bratislava
Profese: onkolog, hematolog
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Pavel Klener, absolvent medicíny v oboru interny, se v průběhu své lékařské činnosti věnoval i hematologii.Veřejnost ho má ale nejvíce spojeného s onkologií, patří mezi přední odborníky v boji s tímto onemocněním.

Onkologické problematice se Pavel Klener věnoval od poloviny 70.let. Patří k zakladatelům protinádorové chemoterapie u nás. Přestože počet nádorových onemocnění stoupá, medicína si s nimi stále lépe umí poradit.

První monografii věnovanou problematice rakoviny napsal Pavel Klener již v roce 1974, v letech 1999–2003 byl předsedou České onkologické společnosti.

Pavel Klener organizoval velkou řadu domácích a 9 velkých mezinárodních konferencí, velmi aktivně se zapojoval i do činnosti odborných společností. Tři měsíce působil jako hostující profesor na univerzitě v Southamptonu v Anglii. Je autorem 19 monografií a 300 sdělení (z toho 45 v zahraničních časopisech). Nejen čeští studenti jsou vděčni za jeho učební texty, podle kterých se připravují na své povolání. Je nositelem mnoha ocenění doma i v zahraničí.

Po sametové revoluci byl Pavel Klener krátce ministrem zdravotnictví a sociálních věcí, zároveň se věnoval grantové oblasti, kterou se dlouhá léta snažil stále vylepšovat. Kandidoval také do Senátu, kam však nebyl zvolen.

S manželkou Marcelou, která je původně zdravotní sestrou, má Pavel Klener dvě děti (dceru a syna).

 

Další Osobnosti

zobrazit profil G. Robert Blakey
G. Robert Blakey
zobrazit profil Michal Zelenka
Michal Zelenka
zobrazit profil Emma  Smetana
Emma Smetana
zobrazit profil Michaela Kuklová
Michaela Kuklová
zobrazit profil Daniela Drtinová
Daniela Drtinová
zobrazit profil Jana Čunátová
Jana Čunátová
zobrazit profil Veronika Vrecionová
Veronika Vrecionová