Václav  Pačes

Václav Pačes

Datum narození: 2. 2. 1942
Profese: biochemik
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Václav Pačes se aktuálně poněkud překvapivě profiluje jako odborník na energetické potřeby ČR. Původně vystudovaný biochemik je autorem prvního českého syntetického genu.

Václav Pačes studoval na Přírodovědecké fakultě UK a kromě své vědecké odborné práce byl v letech 2005-2009 předsedou Akademie věd České republiky.

Václav Pačes založil jednu z prvních pracovních skupin, které přečetly úplnou dědičnou informaci nějakého organizmu (1986). Objevil enzym zapojený do katabolizmu rostlinného hormonu cytokininu. Věnoval se struktuře genomů, publikoval více než 100 původních prací a podílel se na 5 knihách. Výsledky jeho práce jsou využitelné zejména v medicíně. Díky  popularizaci oboru v médiích je Václav Pačes často na očích veřejnosti.

Pracovní pobyty zavedly Václava Pačese do USA, Španělska, Kanady, Anglie a Japonska. Na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze přednáší molekulární genetiku a genové inženýrství. V roce 2012 zde získal čestný doktorát.

Václav Pačes předsedal komisi pro posouzení energetického zabezpečení ČR, je členem představenstva a dozorčí rady ČEZ, a to bez napojení na politiky (jak sám zdůrazňuje).

Mezi jeho známé názory patří ten, že není zapotřebí prezidenta. A mezi záliby Václava Pačese od dětství patří skauting.

S manželkou Magdalenou, geoložkou, vychoval 2 syny.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Matěj Rychlý
Matěj Rychlý
zobrazit profil Sepp Blatter
Sepp Blatter
zobrazit profil Ondřej Soukup
Ondřej Soukup
zobrazit profil Lana Del Rey
Lana Del Rey
zobrazit profil Ilja Racek ml.
Ilja Racek ml.
zobrazit profil Jan Mühlfeit
Jan Mühlfeit
zobrazit profil Jiří Böhm
Jiří Böhm
zobrazit profil Stanislav Tereba
Stanislav Tereba