Pavel Pafko

Pavel Pafko

Datum narození: 3. 7. 1940
Místo narození: Bratislava
Profese: chirurg
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Pavel Pafko je chirurg, který je širší veřejnosti známý zejména operací plicního nádoru prezidenta Václava Havla a první transplantací plic v České republice. V říjnu 2013 získal z rukou Miloše Zemana medaili Za zásluhy.

Pavel Pafko po studiích nastoupil na vojnu do Čáslavi, na leteckou základnu. V roce 1966 nastoupil do Prahy na III. Chirurgickou kliniku FVL UK v Londýnské ulici, v níž strávil celý svůj profesní život a byl zde přednostou. A to i po přestěhování kliniky do FN Motol.

Profesní kariéra Pavla Pafka vedla přes anestezii, traumatologické oddělení v roli sekundáře, atestaci z chirurgie a operativu jícnů a plic. Titul docenta získal po obhajobě práce na téma vstřebávání alkoholu a acylpyrinu po resekci žaludku. V roce 1989 získal titul doktora věd za práci na téma karcinomu jícnu, od roku 1990 je profesorem chirurgie UK.

Na transplantaci plic, kterou v roce 1994 Pavel Pafko jako první na českém území uskutečnil, se připravoval od roku 1994 na zahraničních prvotřídních pracovištích. Pacient žil po operaci dalších sedm let. Medializovaná byla jeho dlouhodobá lékařská péče o oblíbenou herečku Věru Galatíkovou. Rovněž tak péče o prezidenta Václava Havla, jehož plíce nejen operoval, ale staral se o ně až do Havlovy smrti. Pavel Pafko po sté transplantaci zanechal v roce 2010 operační činnosti a v sedmdesáti letech odešel do důchodu.

Od roku 1966 je Pavel Pafko ženatý s manželkou Hanou, která se zabývala výzkumem biologických účinků elektromagnetických polí ve Státním zdravotním ústavu. Mají tři dcery: Barboru, Hanu a Pavlu.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Andrea Zemanová
Andrea Zemanová
zobrazit profil Marta Jandová
Marta Jandová
zobrazit profil Tina Pletánková
Tina Pletánková
zobrazit profil Charlie Vickers
Charlie Vickers
zobrazit profil Vadim  Petrov
Vadim Petrov
zobrazit profil Adrien Brody
Adrien Brody
zobrazit profil Monika Červíčková
Monika Červíčková
zobrazit profil Šárka Krausová
Šárka Krausová