Filip Jícha

Datum narození: 19. 4. 1982
Přezdívka: Filda, Pavel
Místo narození: Plzeň
Váha: 103 kg
Výška: 201 cm
Profese: český házenkář
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Od roku 2007 je pravidělně vyhlašován jako nejlepší házenkář ČR. Filip Jícha nyní hraje v nejlepším týmu světa.

S házenou začínal Filip Jícha jako šestiletý ve Starém Plzenci. V pozdějším věku přešel do Slavie Plzeň. Za ligový Kovopetrol Plzeň odehrál jen jediný zápas. Ve svých 18ti letech podepsal první profesionální kontrakt s pražským týmem Dukla Praha.

Rok 2003 byl pro Filipa Jíchu rokem přestupů. V lednu přestoupil do saúdskoarabského týmu Al Ahlí Jeddah a hned v únoru do katarského Al Ahlí Sport Club Qatar. V červnu se Jícha vrátil do Evropy, konkrétně do švýcarského TSV St. Otmar St. Gallen.

V roce 2005 Filip Jícha poprvé ochutnal kouzlo bundesligy, když podepsal smlouvu s TBV Lemgo. S Lemgem získal po 22 letech jako první Čech evropskou trofej - Pohár EHF. Od června roku 2007 hraje Filip Jícha za THW Kiel, se kterým se každoročně řadí mezi elitu všech bundesligových a ligových soutěží.

V reprezentaci debutoval v září 2000 v zápase proti Slovensku, kde vstřelil dvě branky. Jeho největší úspěchy s reprezentací byli 8. místo na ME 2010, 10. místo na ME 2005 a 12. místo v roce 2007, na kterých se podílel například i jeho parťák Karel Nocár, který nyní děla v reprezentaci manažera. Další z Jíchových reprezentačních parťáků je Daniel Kubeš. Ten už se své hráčské kariéry taktéž vzdal a nyní je trenérem nároďáku. V lednu roku 2015 je čeká MS v Kataru, kam se probojovali po famozním výkonu v kvalifikaci proti Srbsku.

Jakožto tahoun týmu nejen v reprezentaci, ale i v THW Kiel, získal Jícha řadu ocenění. V roce 2010 se stal nejlepším házenkářem světa. V Česku je od roku 2007 pravidelně vyhlašován nejlepším házenkářem ČR.

Filip Jícha má s manželkou Hanou dceru Valerii a syna Vincence.

 

Články o celebritě

Náš člověk v NBA. Satoranský je jako Jícha, na jeho příběh můžeme být hrdí Náš člověk v NBA. Satoranský je jako Jícha, na jeho příběh můžeme být hrdí Zápas NBA v Londýně je u konce. Desítky novinářů čekají v zázemí na rozhovory. Kolem nich se protahu... číst článek
Házenkářka Luzumová: jak přežila krizi i o životě s fotbalistou Korešem Házenkářka Luzumová: jak přežila krizi i o životě s fotbalistou Korešem Mívala bolavé tělo i duši. Už před třicítkou házenkářka Iveta Luzumová našlápla ke konci kariéry, kt... číst článek
Vysoká hra Zdeňka Haníka: Zatím jsem se mýlil, rytíři Zidane Vysoká hra Zdeňka Haníka: Zatím jsem se mýlil, rytíři Zidane Mistrovství světa je ve varu, ale já se vrátím ještě před jeho začátek, kdy Zinedine Zidane překvapi... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Ladislav Krejčí
Ladislav Krejčí
zobrazit profil Miroslav Rypl
Miroslav Rypl
zobrazit profil Michal Neuvirth
Michal Neuvirth
zobrazit profil Leopold König
Leopold König
zobrazit profil Emmanuel Dapidran Pacquiao
Emmanuel Dapidran Pacquiao
zobrazit profil Jan Kopecký
Jan Kopecký
zobrazit profil Maria Kirilenková
Maria Kirilenková
zobrazit profil Petr Kumstát
Petr Kumstát