Jiří Hanzelka

Datum narození: 24. 12. 1920
Datum úmrtí: 15. 2. 2003
Místo narození: Štramberk
Profese: Cestovatel

Související celebrity

Životopis

Jiří Hanzelka byl spisovatel, publicista, fotograf a cestovatel. Spolu s Miroslavem Zikmundem procestovali velkou část světa a stali se vzorem pro všechny jejich následovníky.

Jiří Hanzelka vystudodval obchodní akademii a v roce 1938 začal studovat Vysokou obchodní školu v Praze. Na začátku 2. světové války však byly české vysoké školy uzavřeny a tak ji Jiří Hanzelka ukončil až v roce 1946. Po studiích nastoupil jako komerční inženýr.

Na studiích na vysoké škole se seznámil s Miroslavem Zikmundem, svým pozdějším partnerem na cestách a spoluautorem řady knih. V letech 1947 - 1950 podnikli oba cestu vozem značky Tatra 87 do Afriky a Jižní Ameriky. Z této cesty bylo rozhlasem odvysíláno více než 700 reportáží. Vznikla i velká řada zajímavých fotografií a natočilo se značné množství filmového materiálu, jehož dokumentární cena je dodnes značná.

V letech 1959 - 1964 podnikl Jiří Hanzelka se svým přítelem Miroslavem Zikmundem druhou cestu. Se dvěma vozy Tatra 805 procestovali Asii a Oceánii. I na této cestě shromáždili oba cestovatelé velké množství dokumentárního materiálu.

V roce 1968 se Jiří Hanzelka jako člen KSČ postavil na stranu reformních komunistů a aktivně se zúčastnil protestních akcí na podporu Pražského jara. Stal se jednou ze známých symbolických postav tohoto protestu. Od roku 1969 bylo Jiřímu Hanzelkovi zakázáno dále publikovat a účastnit se věřejného života. V roce 1977 podepsal Chartu 77.

V roce 1995 věnoval Jiří Hanzelka spolu s Miroslavem Zikmundem svůj rozsáhlý archiv a sbírky zlínskému muzeu. Dne 30. 11. 1996 byla otevřena ve zlínském zámku expozice, v níž jsou vedle osobních dokladů a údajů i některé součásti výstroje, ukázky ze sbírky cizokrajných mincí a poštovních známek. Unikátní fotografie jsou doplněny kolekcí předmětů získaných při zajímavých setkáních a událostech.

Jiří Hanzelka je dále autorem velkého množství časopiseckých a novinových článků, které byly přeloženy do několika světových jazyků. Výběr z trojdílné publikace A" vyšel Braillovým slepeckým písmem. Je spoluautorem velkého množství článků a přednášek. Kromě celovečerních flimů natočili Jiří HanzelkaMiroslav Zikmund 147 dokumentárních filmů. 

 

Články o celebritě

První cesta Zikmunda s Hanzelkou: Legendární Tatrou T87 projeli Afriku a Jižní Ameriku První cesta Zikmunda s Hanzelkou: Legendární Tatrou T87 projeli Afriku a Jižní Ameriku Svou odvahou inspirovali Miroslav Zikmund (†102) a Jiří Hanzelka (†82) celé generace. Od jejich prvn... číst článek
Syn cestovatele Miroslava Zikmunda (†102): Tátu jsem znal jen z knížek! Syn cestovatele Miroslava Zikmunda (†102): Tátu jsem znal jen z knížek! Legendární cestovatel Miroslav Zikmund (†102) objel téměř skoro celý svět, o to méně času měl ale na... číst článek
Cestovatelé Hanzelka a Zikmund: Osud je spojil v roce 1938 Cestovatelé Hanzelka a Zikmund: Osud je spojil v roce 1938 Není to jen story dvou kluků, kteří projeli svět. Je to příběh jednoho pohnutého století, které přin... číst článek

Další Spisovatelé

zobrazit profil Umberto Eco
Umberto Eco
zobrazit profil Vladimír Páral
Vladimír Páral
zobrazit profil Ondřej Neff
Ondřej Neff
zobrazit profil Kateřina Tučková
Kateřina Tučková
zobrazit profil Jan Poláček
Jan Poláček
zobrazit profil Miroslav Zikmund
Miroslav Zikmund
zobrazit profil Václav Budínský
Václav Budínský
zobrazit profil Josef Škvorecký
Josef Škvorecký