Dominik Duka

Datum narození: 26. 4. 1943
Místo narození: Hradec Králové
Profese: kardinál, 36. arcibiskup pražský, primas český
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Dominik Duka, občanským jménem Jaroslav Václav Duka, dominikánský duchovní, byl v letech 2010 až 2022 pražským arcibiskupem.

Pokřtění se mu dostalo 9. května 1943 v pouchovském kostele. První roky Dominik Duka prožil s rodiči na Pouchově, kde v kostele svatého Pavla apoštola od dvanácti let ministroval. Před tímto kostelem měl v roce 1970 první mši svatou, tzv. primici.

DOMINIK DUKA PROHRÁL SPOR O JEŽÍŠE

Duka se vyučil zámečníkem

Studoval na Gymnáziu J. K. Tyla v Hradci Králové. Po maturitě Dominik Duka pracoval v továrně ZVU, kde se vyučil strojním zámečníkem. Po absolvování základní vojenské služby v roce 1965 začal studovat teologii v Litoměřicích. V roce 1968 byl přijat do tajného noviciátu řádu dominikánů. Dne 22. června 1970 byl kardinálem Štěpánem Trochtou vysvěcen na kněze.

Nějakou dobu Dominik Duka působil na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a vykonával též úřad předsedy Konference vyšších řeholních představených. V roce 1998 se stal královéhradeckým biskupem, pak vystřídal Miloslava Vlka v roce 2010 ve funkci pražského arcibiskupa. O dva roky později se stal kardinálem a mohl se tutdíž v roce 2013 účastnit volby nového papeže Františka I.

Dominika Duku nahradí Jan Graubner

Kardinál Dominik Duka vždy velmi dobře vycházel s politiky a též se všemi prezidenty ČR, včetně Miloše Zemana a Václava Klause. Vyniká svou otevřeností a vzdělaností a je pojítkem mezi liberálními a konzervativními proudy v katolickém křesťanství, sám tíhne spíše ke konzervatismu.

VŠE O DOMINIKU DUKOVI ČTĚTE ZDE>>

Ještě coby královéhradecký biskup v roce 2006 kritizoval zákon o registrovaném partnerství, který podle něj znevažuje tradiční hodnoty rodiny. Dominik Duka v souvislosti s festivalem Prague Pride v roce 2011 uvedl, že „požadavky zmíněných protagonistů Prague Pride na adopci popírají de facto právo dítěte na své biologické rodiče, otce a matku“.

Ke dni 13. května 2022 Vatikán rozhodl, že Dominika Duku ve funkci pražského arcibiskupa nahradí olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

 

Články o celebritě

Duka na mši promluvil o posledním obědě u Schwarzenberga: Připravoval se na cestu Duka na mši promluvil o posledním obědě u Schwarzenberga: Připravoval se na cestu Kardinál Dominik Duka na posledním rozloučení s Karlem Schwarzenbergem ve Svatovítské katedrále podě... číst článek
Politolog o Pavlových metálech: Zřetelný rozdíl od Zemana. Proč na seznamu chyběl Kubera? Politolog o Pavlových metálech: Zřetelný rozdíl od Zemana. Proč na seznamu chyběl Kubera? Prezident Petr Pavel předal metály. „Jedno z mých přání nevyšlo,“ přiznal na X předseda Senátu Miloš... číst článek
Velkolepá oslava »50« režiséra Stracha: Lotrando, Bohdalka i zraněná Havlová! Velkolepá oslava »50« režiséra Stracha: Lotrando, Bohdalka i zraněná Havlová! Oslava padesátin režiséra Jiřího Stracha přilákala desítky jeho blízkých a přátel. A byla to pařba j... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Tomáš Hyka
Tomáš Hyka
zobrazit profil Jaroslav Zeman
Jaroslav Zeman
zobrazit profil Jana Prachařová
Jana Prachařová
zobrazit profil Michal Malátný
Michal Malátný
zobrazit profil Vlastina Svátková
Vlastina Svátková
zobrazit profil Iveta Toušlová
Iveta Toušlová
zobrazit profil Helena Válková
Helena Válková
zobrazit profil Václava Jandečková
Václava Jandečková