Miloslav Vlk

Datum narození: 17. 5. 1932
Datum úmrtí: 18. 3. 2017
Místo narození: Líšnice u Milevska
Profese: kardinál, arcibiskup pražský, primas český
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Miloslav Vlk byl český katolický kardinál a arcibiskup pražský. V posledních měsících života se potýkal s rakovinou plic. 18. března 2017 zákeřné nemoci podlehl.

Od roku 1991 až do roku 2010 byl z titulu pražského arcibiskupa primasem českým, tzn. hlavou římskokatolické církve v Čechách. Byl také předsedou Československé a České biskupské konference. Tuto funkci však v roce 2000 převzal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Miloslav Vlk byl také prezidentem Rady evropských biskupských konferencí. Od roku 1994 zastával funkci moderátora Hnutí Fokoláre.

VŠE O KARDINÁLU VLKOVI ČTĚTE ZDE >>

V dobách pronásledování katolické církve v Československu komunistickým režimem působil částečně v oficiální, státem kontrolované části církve a částečně v neoficiální tzv. skryté církvi. Biskupem se stal až po pádu komunistického režimu. Ve své funkci arcibiskupa řešil Miloslav Vlk kauzu krize katolické teologické fakulty UK a problém tajně vysvěcených kněží a biskupů, z nichž někteří byli či jsou ženatí.

Po pádu komunistického režimu se snažil obnovit církevní školství. Založil mimo jiné Arcibiskupské gymnázium v Praze, Křesťanskou pedagogicko-psychologickou poradnu a vrátil do Prahy Arcibiskupský kněžský seminář aj. Zasloužil se také o rozvoj charitativní činnosti, v roce 1993 založil Arcidiecézní charitu, i řeholního života v diecézi. Jako formální hlava katolické církve usiloval Miloslav Vlk o majetkové narovnání mezi církví a státem.

V roce 2005 se Miloslav Vlk jako jediný Čech účastnil v Římě konkláve, které zvolilo papeže Benedikta XVI., který však v roce 2013 na svou funkci rezignoval. Nahradil ho papež František I., na jehož volbě se už podíleli dva Češi, kromě Miloslava Vlka i nový kardinál Dominik Duka.

V roce 2007 si Miloslav Vlk založil osobní webové stránky. V témže roce podal u příležitosti svých 75. narozenin rezignaci na arcibiskupský úřad, papež Benedikt XVI. ji ale nepřijal a požádal ho, aby v úřadu setrval ještě dva roky. V roce 2010 odešel do důchodu, v pozici pražského arcibiskupa ho nahradil Dominik Duka. I na odpočinku se ale aktivně zapojoval do veřejného dění, například opakovaně kritizoval prezidenta Miloše Zemana.

Na přelomu let 2016 a 2017 diagnostikovali lékaři kardinálu Vlkovi rakovinu. S rakovinou plic s metastázemi do kostí bojoval Miloslav Vlk několik měsíců, 18. března 2017 však této zákeřné nemoci podlehl.

Aktivně hovořil německy a italsky, pasivně ovládal ruštinu, francouzštinu, latinu a esperanto.

 

Články o celebritě

Kytice od Zemana i slova o naději. Česko vzpomíná na Havla, slavil by 84. narozeniny Kytice od Zemana i slova o naději. Česko vzpomíná na Havla, slavil by 84. narozeniny Česko je sice těsně po krajských volbách a intenzivně řeší pandemii koronaviru, přesto si osobnosti ... číst článek
Prosila o 10 let života! Co odhalil Josef Kubáník v deníku Květy Fialové (†88)? Prosila o 10 let života! Co odhalil Josef Kubáník v deníku Květy Fialové (†88)? I když dva roky není naživu, dává o sobě vědět posmrtným deníkem. Ještě než zemřela, stihla Květa Fi... číst článek
Obraz od Kristiana Kodeta je »s*ačka«?! Policie s malířem řešila padělatele! Obraz od Kristiana Kodeta je »s*ačka«?! Policie s malířem řešila padělatele! Malíř Kristian Kodet (70) a bratr legendárního herce z Pelíšků Jiřího Kodeta (†67) se musel potýkat ... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Dyjan Carlos de Azevedo
Dyjan Carlos de Azevedo
zobrazit profil Chester Bennington
Chester Bennington
zobrazit profil Luděk Niedermayer
Luděk Niedermayer
zobrazit profil Miloš Vávra
Miloš Vávra
zobrazit profil Lan Carlson
Lan Carlson
zobrazit profil Světlana Nálepková
Světlana Nálepková
zobrazit profil Mansoor Maitah
Mansoor Maitah
zobrazit profil Antónia Lišková
Antónia Lišková