Soňa Červená

Datum narození: 9. 9. 1925
Datum úmrtí: 7. 5. 2023
Místo narození: Praha
Profese: operní pěvkyně, mezzosopranistka a altistka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Soňa Červená, dcera spisovatele a kabaretiéra Jiřího Červeného a pravnučkou vynálezce žesťových hudebních nástrojů Václava Františka Červeného, byla celosvětově uznávaná mezzosopranistka.

První divadelní zkušenosti získala v muzikálu Divotvorný hrnec. V letech 1952 až 1958 působila ve Státním divadle v Brně. Po emigraci působila Soňa Červená v Berlíně. Zde zpívala role v operách Claudia Monteverdiho, Georga Friedricha Händela a Christopha Willibalda Glucka. Za ně obdržela v roce 1961 čestný titul „komorní pěvkyně“. Největší úspěch jí přinesla Carmen v inscenaci dirigenta Herberta Kegela. Roli Carmen pak zpívala na nejpřednějších světových scénách 156 krát.

SOŇA ČERVENÁ POTRATILA V LETADLE

V této době se ji ke spolupráci marně a bezvýsledně snažila získat východoněmecká Stasi i česká StB, která na ni vedla osobní svazek č. 10324 již od roku 1951. Soňa Červená emigrovala posledním otevřeným přechodem z východního Berlína 4. ledna 1962.

Po emigraci působila Soňa Červená v operách v Západním Berlíně, Kolíně nad Rýnem, Hamburku, Dortmundu, Mnichově, Wiesbadenu, Frankfurt nad Mohanemu, Norimberku, Stuttgartu, Vídni a San Franciscu. Druhý titul "komorní pěvkyně" jí byl udělen ve Frankfurtu nad Mohanem.

Po několika desítkách let strávených v emigraci se Soňa Červená vrátila zpět do České republiky. Mimořádný ohlas měla opera Aleše Březiny a Jiřího Nekvasila Zítra se bude..., kde hrála postavu Milady Horákové.

Soňa Červená byla držitelkou několika významných cenění. V roce 2002 jí Nadace Život umělce udělila cenu Senior Prix za uměleckou činnost. Roku 2004 obdržela cenu Thálie jako zvláštní cenu kolegia. V roce 2011 dostala medaili Artis Bohemiae Amicis. Dne 28. října 2013 ji tehdejší prezident Miloš Zeman vyznamenal Medailí Za zásluhy.

Soňa Červená byla dcerou zakladatele Červené sedmy Jiřího Červeného. Za jejího dětství k nim chodívali na návštěvu Artur a Xena Longenovi, František Gellner, Bohuslav Martinů, Eduard Kohout, Vlasta Burian a další významné osobnosti české kultury.

O SONĚ ČERVENÉ ČTĚTE ZDE>>

Soňa Červená byla nařčena ze spolupráce s StB, soud ji očištil. I přes dlouhou dobu strávenou v emigraci mluvila výborně česky.

Pěvkyně Soňa Červená zemřela 7. května 2023. Bylo jí 97 let.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Petr Ryšavý
Petr Ryšavý
zobrazit profil Revolta (Marek Kaleta)
Revolta (Marek Kaleta)
zobrazit profil Susan Boyle
Susan Boyle
zobrazit profil Heidi Janků
Heidi Janků
zobrazit profil Bonnie Tyler
Bonnie Tyler
zobrazit profil Martin Chodúr
Martin Chodúr
zobrazit profil Mikolas Josef
Mikolas Josef
zobrazit profil Peter Cmorik
Peter Cmorik