Jiřina Švorcová

Jiřina Švorcová

Datum narození: 25. 5. 1928
Datum úmrtí: 8. 8. 2011
Místo narození: Hradec Králové
Profese: herečka, politička
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Jiřina Švorcová byla česká divadelní a filmová herečka a komunistická politička. Největší popularitu jí přinesla role prodavačky Anny Holubové v seriálu Žena za pultem.

Jiřina Švorcová vystudovala pražskou DAMU, poté se stala členkou souboru Divadla na Vinohradech, kde působila až do roku 1990. Po nastalé demokracii odešla na odpočinek. Začínala jako divadelní představitelka mladých uvědomělých milovnic a dívek, v pozdějších letech hrála vyzrálé a dramatické hrdinky. Využívala celou škálu svého herectví, zejména svůj zdatný hlas, v českém i světovém klasickém repertoáru.

Více než herectvím se Jiřina Švorcová proslavila svoji politickou činností. Jako přesvědčená komunistka byla členkou řady svazů a odborů, kandidátkou a členkou ÚV KSČ a několikrát po sobě taky předsedkyní Svazu českých dramatických umělců. Po roce 1968 pomáhala s budováním normalizační kultury. V rámci této činnosti schvalovala a prosazovala tvrdou cenzuru a profesní likvidaci a věznění umělců, které shledala nedostatečně uvědomělými. Neblaze proslula svým vystoupením na Antichartě. Kvůli politickým sympatiím s komunistickou stranou se jí uzavřela herecká dráha.

Za svojí politickou i hereckou činnost získala Jiřina Švorcová řadu vyznamenání. Mimo jiné titul Zasloužilé umělkyně v roce 1973 a také titul Národní umělkyně, který jí byl udělen roku 1984. Po roce 1989 se stáhla do ústraní.

Jiřina Švorcová pocházela ze čtyř dětí. Její nejstarší bratr Václav Švorc je také herec a komunista. Byla vdaná za hudebníka Jindřicha Rohana a malíře Vladimíra Šolta. Zemřela po těžké nemoci v pražské léčebně dlouhodobě nemocných v Malvazinkách.

 

Články o celebritě

12 let od smrti „Ženy za pultem“ Švorcové (†83): Byla milenkou Husáka?! 12 let od smrti „Ženy za pultem“ Švorcové (†83): Byla milenkou Husáka?! 8. srpna uplynulo už neskutečných 12 let ode dne, kdy naposledy vydechla herečka Jiřina Švorcová. Za... číst článek
35 let od smrti Vladimíra Menšíka (†59): Nemoc mu objevili náhodou! Injekce dostával i na place 35 let od smrti Vladimíra Menšíka (†59): Nemoc mu objevili náhodou! Injekce dostával i na place Dodnes platí za nejpopulárnějšího z českých herců všech dob a o Vánocích a na Silvestra nás baví svý... číst článek
Jiřina Švorcová (†83): Překvapivý vzkaz z NDR na hrobě! Jiřina Švorcová (†83): Překvapivý vzkaz z NDR na hrobě! Anna Holubová z legendárního seriálu Žena za pultem by včera oslavila 95. narozeniny. Zatímco si tel... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Pavel Skřípal
Pavel Skřípal
zobrazit profil Jana Drbohlavová
Jana Drbohlavová
zobrazit profil Eva Jeníčková
Eva Jeníčková
zobrazit profil Vladimír Ráž
Vladimír Ráž
zobrazit profil Colin Woodell
Colin Woodell
zobrazit profil Tomáš Weber
Tomáš Weber
zobrazit profil Martin Donutil
Martin Donutil
zobrazit profil Saša Rašilov
Saša Rašilov