Marta Beňáčková

Marta Beňáčková

Datum narození: 29. 8. 1953
Místo narození: Bratislava
Profese: operní pěvkyně, mezzosopranistka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Marta Beňáčková je slovenská operní pěvkyně, která působí i v ČR. Vedle zpívání se věnuje také vyučování mladých pěvců na bratislavské konzervatoři.

Marta Beňáčková absolvovala na bratislavské konzervatoři hru na klavír, na VŠMU se již věnovala zpěvu. Po absolutoriu, už jako členka filharmonického sboru, začala brát hodiny u Márie Smutné-Vlkové, k níž dřív chodila její maminka.Její široký koncertní repertoár zahrnuje literaturu písňovou, oratorní i vokální symfonickou od baroka až po současnost. V oblasti opery vytvořila mnoho stěžejních postav světového repertoáru, především z díla Verdiho, Pucciniho a Dvořáka.

Oba rodiče byli pěvci. Otec byl sólistou bratislavské opery, její maminka tam zpívala ve sboru a mladší bratr také zpívá - ve Slovenském filharmonickém sboru i sólově. Marta Beňáčková působí od roku 2001 na JAMU, jako docentka od počátku roku 2007 a od září toho roku vyučujete také na bratislavské konzervatoři.

Marta Beňáčková působila během své pěvecké kariéry ve Španělsku, Francii, Rakousku, Itálii a také v Japonsku. I nadále vystupuje ve Slovenském národním divadle, na dalších operních scénách a spolupracuje s předními orchestry a komorními tělesy.

Díky své vlídnosti, vřelosti a v neposlední řadě kvůli pozoruhodným hudebním zkušenostem patří Marta Beňáčková k osobnostem, kterých si velice ceníte a s nimiž je radost se setkat.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Jiří Korn
Jiří Korn
zobrazit profil Anna Slováčková
Anna Slováčková
zobrazit profil Žofie Dařbujánová
Žofie Dařbujánová
zobrazit profil Alan Bastien
Alan Bastien
zobrazit profil Nicole Scherzinger
Nicole Scherzinger