Petr Haničinec

Petr Haničinec

Datum narození: 15. 9. 1930
Datum úmrtí: 7. 11. 2007
Místo narození: Pardubice
Profese: herec, dabér
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Petr Haničinec se proslavil rolemi v totalitních seriálech Inženýrská odysea, Okres na severu nebo Dobrá voda. Kromě herectví se věnoval dabingu.

Studoval na pražské DAMU. Po studiích Petr Haničinec působil rok ve Východočeském divadle v Pardubicích, poté dva roky v armádním Divadle E. F. Buriana v Praze na Poříčí, šest let v Divadle S. K. Neumanna v Praze-Libni a od roku 1962 více jak 30 let ve Vinohradském divadle v Praze.

Haničinec coby Columbo nebo Claudius

Před kamerou Petr Haničinec debutoval v dramatech z roku 1955 Ztracená stopa a Z mého života. Zahrál si v desítkách televizních inscenací. Milovníci seriálů jej mohli vidět ve výrazných postavách v totalitních seriálech Inženýrská odysea, Okres na severu nebo Dobrá voda, v němž ztvárnil hlavní roli, dále pak v Rodácích či v Cirkusu Humberto.

Byl vyhledávaným dabérem. Hlasem Petra Haničince z televizních obrazovak promlouval např. poručík Columbo nebo římský císař Claudius v britském televizním seriálu Já, Claudius.

V polovině 90. let  Petr Haničinec dostal ocenění za celoživotní dabing a v roce 2000 Cenu Senior Prix za celoživotní práci.

Petr Haničinec byl čtyřikrát ženatý

První manželkou Petra Haničince byla herečka Štěpánka Haničincová, rozená Hubáčková, se kterou měl dceru Alexandru. Druhá manželka, herečka Marie Kyselková, která hrála princeznu Ladu v pohádce Princezna se zlatou hvězdou, s ním měla syna Ondřeje. Jeho třetí ženou byla rozhlasová moderátorka Eva Kopecká a čtvrtou zlatnice Radmila Pleskotová.

V prosinci roku 1995 měl Petr Haničinec vážnou dopravní nehodu, po níž byl dlouhou dobu v kómatu. Následky, které při nehodě utrpěl, ho trápily po zbytek života. V roce 2001 jej postihla během divadelního vystoupení cévní mozková příhoda. Díky akutní operaci se podařilo předejít trvalému poškození.

V září roku 2006 musel být Petr Haničinec hospitalizován kvůli rakovině tlustého střeva. O rok později tomuto onemocnění podlehl.

 

Články o celebritě

Jak se změnily oblíbené princezny?! Čas nezastaví ani ony... Jak se změnily oblíbené princezny?! Čas nezastaví ani ony... K vánočním svátkům neodmyslitelně patří i pohádky a v nich princezny, jež si získaly naše srdce. Jak... číst článek
Krutý osud »princezny Lady« Marie Kyselkové (†83): Nevěrný muž, nezdárný syn, bolesti i psychiatrie! Krutý osud »princezny Lady« Marie Kyselkové (†83): Nevěrný muž, nezdárný syn, bolesti i psychiatrie! Jako energickou Ladu z pohádky Princezna se zlatou hvězdou na čele ji diváci milovali. Pro Marii Kys... číst článek
Nedožité narozeniny bouřliváka Haničince (†77): 4 ženy, pokus o sebevraždu i boj o dědictví! Nedožité narozeniny bouřliváka Haničince (†77): 4 ženy, pokus o sebevraždu i boj o dědictví! Kdyby mu zdraví sloužilo trochu více, mohl se herec Petr Haničinec dožít 15. září svých 93. narozeni... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Judit Bárdos
Judit Bárdos
zobrazit profil Halle Bailey
Halle Bailey
zobrazit profil Josef Alois Náhlovský
Josef Alois Náhlovský
zobrazit profil Michael Nyqvist
Michael Nyqvist
zobrazit profil Kordula Stropnická
Kordula Stropnická
zobrazit profil Marie-Luise Stockinger herečka
Marie-Luise Stockinger herečka
zobrazit profil Jana Krausová
Jana Krausová