Gabriela Beňačková

Gabriela Beňačková

Datum narození: 25. 3. 1947
Místo narození: Bratislava
Profese: operní pěvkyně, sopranistka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Sopranistka Gabriela Beňačková, světově proslulá slovenská pěvkyně s českým občanstvím, roku 2019 získala Cenu Thálie za celoživotní mistrovsví v opeře.

Od dětství se Gabriela Beňačková věnovala hře na klavír, baletu a zpěvu. Zpívala v dětském sboru Československého rozhlasu v Bratislavě. Od roku 1962 studovala zpěv na bratislavské konzervatoři u Magdy Móryové.

V roce 1969 se Gabriela Beňačková stala laureátkou Janáčkovy pěvecké soutěže v Luhačovicích a absolutní vítězkou Dvořákovy soutěže v Karlových Varech. Díky těmto úspěchům dostala stálé angažmá v Národním divadle v Praze. Od roku 1970 zpívala mnohé role českého, ruského a italského repertoáru.

Od roku 1974 byla současně sólistkou Vídeňské státní opery a Metropolitní opery v New Yorku. Úspěchů dosáhla též v londýnské Covent Garden a na dalších operních scénách v Salzburgu nebo v Kolíně nad Rýnem. Gabriela Beňačková propůjčila svůj hlas filmové postavě Emy Destinnové, kterou hrála Božidara Turzonovová v životopisném filmu Božská Ema, toto vystoupení se stalo nezapomenutelným.

Gabriela Beňačková ukončila aktivní kariéru oficiálně koncertním turné v roce 2008, které vyvrcholilo recitálem v Rudolfinu s Českou filharmonií pod taktovkou Vladimíra Válka. Poté začala zpívat pouze příležitostně a věnovat se spíše pedagogice.

V roce 2019 Gabriela Beňačková získala Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru opera.

Manželem Gabriely Beňačkové byl její umělecký kolega z Národního divadla, herec Josef Čáp, se kterým má dceru. Josef Čáp zemřel v roce 2001. Po rozdělení státu pěvkyně přijala české státní občanství.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Václav Vydra
Václav Vydra
zobrazit profil Libor Vávra
Libor Vávra
zobrazit profil Soňa Valentová
Soňa Valentová
zobrazit profil Michaela Kreuzigerová
Michaela Kreuzigerová
zobrazit profil Zdeněk Švarc
Zdeněk Švarc
zobrazit profil Dzon Delarge
Dzon Delarge
zobrazit profil Karolína Plíšková
Karolína Plíšková
zobrazit profil Pavel Dungl
Pavel Dungl