Ján Kroner

Ján Kroner

Datum narození: 1. 6. 1956
Místo narození: Považská Bystrica, Slovensko
Profese: herec
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Ján Kroner - slovenský filmový a divadelní herec - není znám jen svými rolemi, ale i bojem s maniodepresivní chorobou.

Ján Kroner pochází z herecké dynastie Kronerovců. Je synovcem Jozefa Kronera a bratrancem Zuzany Kronerové. Je zanícený rybář a později mu učaroval golf. Jako dítě byl plachý, osmělil se až na základní škole, kde byl naopak za třídního šaška, který hází ve třídě po spolužácích houbu a v devíti letech rozepíná dívkám podprsenku.

V roce 2009, kdy byl na vrcholu divácké oblíbenosti, se pustil do podnikání. Umínil si znovu oživit bratislavské divadlo Malá scéna. Pozoruhodné bylo, že budovu „svého“ divadla převzal v dezolátním stavu a zrekonstruoval ho v rekordně krátkém čase, v podstatě během léta. Otevřel ho v říjnu 2010 s netajenou euforií. Nápor práce i neúspěch sehnat peníze pro divadlo se podepsaly pod Kronerovy deprese. Začátkem dubna následujícího roku na tiskovce pro novináře oznámil, že divadlo opouští, protože je „v depresi, unavený a zklamaný z nesplněných slibů a přístupu bohatých lidí, firem i státních a samosprávných orgánů a není schopen finančně pomoci provozu divadla“. Nikdo tehdy netušil, že se právě spustil jeho fyzický i psychický pád. Ján Kroner skončil na psychiatrii a od té doby s depresí stále bojuje. Paniku v něm vyvolávalo i focení. Před kamerou byl přitom téměř každý den, objektiv fotoaparátu však neměl vůbec v lásce. „Focení je jedna z činností, které nemám rád, nerad se fotím,“ svěřil se při jedné příležitosti novinářům.  K podnikatelským neúspěchům se připojily i osobní. Ján Kroner čelil krizi v manželství s kolegyní herečkou Lenkou Košickou. Jejich neshody skončily v červnu 2014 rozvodem. Fakt, že se mu rozpadla rodina, snášel velmi špatně. Nespavost, probdělé noci a psychické trápení ho doslova ničily. Nedokázal se soustředit, chodit do práce... opětovně se uzavřel před světem a objevily se i těžké depresivní stavy, které ho přinutily vrátit se na psychiatrickou kliniku.

Ján Kroner se zaskvěl v mnoha nezapomenutelných rolích ve snímcích jako například Líbáš jako Bůh režisérky Marie Poledňákové, v seriálu Nikdy neříkej nikdy si zahrál po boku Jána Koleníka a Ani Geislerové, s Klárou Pollertovou - Trojanovou se střetl ve filmu Poločas rozpadu a v Oběti a vrazi Andrei Sedláčkové se setkal s Karlem Rodenem a Ivanou Chýlkovou. V mladosti ho režiséři s oblibou obsazovali do pohádek.

Ján Kroner má z prvního manželství syna Jakuba, který je úspěšný režisér a ze vztahu s Lenkou má sportovně nadanou dcerku Pavlínku, kterou však po rozvodu vídá jen velmi sporadicky.

 

Další Herci

zobrazit profil Lucie Trmíková
Lucie Trmíková
zobrazit profil Michaela Badinková
Michaela Badinková
zobrazit profil Robert  Pattinson
Robert Pattinson
zobrazit profil Dušan Sitek
Dušan Sitek
zobrazit profil Jana Sováková
Jana Sováková
zobrazit profil Hanns Zischler
Hanns Zischler
zobrazit profil Vlastimil Zavřel
Vlastimil Zavřel
zobrazit profil Alexandr Postler starší
Alexandr Postler starší