Libuše Švormová

Datum narození: 23. 8. 1935
Přezdívka: Česká Angelika
Místo narození: Praha
Profese: herečka, dabérka, hlasatelka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Libuše Švormová zářila svým hereckým talentem. Největší slávu jí však přineslo nadabování série o báječné a nezkrotné Angelice.

Herectví se Libuše Švormová, absolventka UMPRUM a DAMU, začala věnovat v pardubickém divadle. Tehdy si ji vyhlédl režisér a ředitel divadla Ota Ornest. Od té doby už divadelní prkna neopustila a prakticky po celý život byla členkou hereckého souboru Mětských divadel pražských jako jedna z ženských hvězd.

LIBUŠE ŠVORMOVÁ O ANGELICE

Švormová nikdy nedostala hlavní roli

Již v roce 1959 si Libuše Švormová zahrála hned ve čtyřech filmech: DŮM NA OŘECHOVCE, PĚT Z MILIONU, PROBUZENÍ a ŽIVOT PRO JANA KAŠPARA. Ačkoliv kritici obdivovali a chválili její herecký projev a Libuše Švormová se objevila alespoň v jednom filmu ročně, nikdy si nezahrála hlavní roli.

Z bohaté filmografie Libuše Švormové rozhodně stojí za zmínku filmy JARNÍ POVĚTŘÍ (1961), AFÉRY MÉ ŽENY (1972) nebo MILENCI V ROCE JEDNA (1973). Nelze opomenout ani role v oblíbených komediálních filmech LÉTO S KOVBOJEM (1976) nebo MAREČKU, PODEJTE MI PERO! (1976).

"Angelika" Švormová si zahrála i v Ulici

V 90. letech 20. století Libuše Švormová  filmování výrazně omezila. Naposledy jsme ji mohli vidět ve dvou nováckých seriálech POJIŠŤOVNA ŠTĚSTÍ (2004), kde hrála vedle televizních hvězd, jako jsou Miroslav Etzler nebo Kateřina Brožová, a v nekonečné ULICI (2005).

Do povědomí diváků se Libuše Švormová nedostala ani tak moc jako herečka, nýbrž jako dabérka. V 60. letech 20. století nadabovala ságu o krásné a nezkrotné markýze Angelice, které svým hlasem dodala nezapomenutelný půvab. Tak získala přezdívku Česká Angelika. Za celoživotní mistrovství dabingu dostala v roce 2005 Cenu Františka Filipovského.

O LIBUŠI ŠVORMOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Jejím dlouholetým partnerem byl spisovatel Jan Otčenášek (1924 až 1979), který byl také autorem mnoha divadelních her, v nichž si Libuše Švormová zahrála. Roku 1982 se jejím manželem stal Jan Patera.

 

Články o celebritě

Pohřeb Hadrbolcové (†86): Kdo se na ni vykašlal?! Pohřeb Hadrbolcové (†86): Kdo se na ni vykašlal?! Rozloučit se přišli nejen bratr a švagrová zesnulé herečky, ale i desítky kolegů v čele s Jiřinou Bo... číst článek
Nejsilnější okamžiky loučení s Hadrbolcovou (†86): Slova, kterými se Zdena loučila! A dojatá Bohdalová Nejsilnější okamžiky loučení s Hadrbolcovou (†86): Slova, kterými se Zdena loučila! A dojatá Bohdalová S divadelní a filmovou herečkou Zdenou Hadrbolcovou se deset dní po její smrti rozloučili kamarádi, ... číst článek
Bolavé léto Nadi Konvalinkové: Skončila v lázních! Kvůli koleni... Bolavé léto Nadi Konvalinkové: Skončila v lázních! Kvůli koleni... Většina lidí jezdí v létě k moři, herečka Naďa Konvalinková (72) zvolila jinou destinaci. Musela do ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Tarra  White
Tarra White
zobrazit profil Daniel Krejčík
Daniel Krejčík
zobrazit profil Natasha Liu Bordizzo
Natasha Liu Bordizzo
zobrazit profil Martin Finger
Martin Finger
zobrazit profil Gabriela Vránová
Gabriela Vránová
zobrazit profil Josh Brolin
Josh Brolin
zobrazit profil Miloň Čepelka
Miloň Čepelka
zobrazit profil Sharon Pink
Sharon Pink