Marek Epstein

Marek Epstein

Datum narození: 30. 9. 1975
Místo narození: Praha
Profese: scenárista
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Marek Epstein je český scenárista, spisovatel, dramaturg, příležitostný herec a režisér. Některé filmy podle jeho scénářů dostaly České lvy.

Marek Epstein vystudoval sportovní gymnázium, pak tři roky navštěvoval Vyšší odbornou hereckou školu. Na FAMU absolvoval obor scenáristika a dramaturgie. Mimo jiné přednáší na Filmové akademii v Písku, pracuje pro televizi, ale také se honosí několika nezanedbatelnými cenami. Dvě získal za nerealizovaný scénář v rámci Českého lva a dvě za vítězství v národním kole Hartley-Merill Prize.

V roce 2002 uvedla Česká televize inscenace Trosečníci, Iguo-Igua a Bůh ví, které podle Epsteinových textů natočil Tomáš Krejčí. V rumunsko-švýcarské produkci natočila režisérka Ruxandra Zenideová podle jeho scénáře snímek Ryna (2005).

Jiří Vejdělek zase realizoval filmy Roming a Václav (druhý jmenovaný byl oceněn několika Českými lvy). Nejúspěšnější z hlediska ocenění (11 Českých lvů) byl film Ve stínu. ČT uvedla televizní snímek BrainStorm v režii Jiřího Stracha. Příležitostně hrál vedlejší role v seriálech Hospoda a Poste restante a ve filmu Výheň. Režíroval dva filmy Chodec (2001) a Neděle (2003). Marek Epstein je také autorem novely Ohýbač křížů (2006). Jeho dalším počinem je scénář k filmu Pohádkář, na jehož premiéře v listopadu 2014 zazářily hvězdy Aňa Geislerová, Jiří Macháček a Eva Herzigová.

Nomiván na Českého lva byl Marek Epstein za scénáře k TV filmu Klec (2019), k životopisnému snímku Šarlatán (2020) a k historickému dramatu Bratři (2023).

 

 

Články o celebritě

Bohdalová zesměšnila Soukupa! Udělala jsem mu to naschvál Bohdalová zesměšnila Soukupa! Udělala jsem mu to naschvál Mediální magnát Jaromír Soukup (54) nemá s nikým slitování. Na paškál si vzal i legendární herečku J... číst článek
Živelná Bohdalová v civilu: V 92 letech neztrácí úsměv ani elán! Živelná Bohdalová v civilu: V 92 letech neztrácí úsměv ani elán! Herectví je pro ni hnacím motorem do života. Začínala v pěti letech a před kamerou nekončí ani teď v... číst článek
Jiřina Bohdalová (92) točí a míří do Guinessovy knihy rekordů: Strach ji ale změnil! Jiřina Bohdalová (92) točí a míří do Guinessovy knihy rekordů: Strach ji ale změnil! To se jen tak nevidí! Jiřina Bohdalová (92) se před kameru postavila poprvé v pouhých pěti letech a ... číst článek

Další Umělci

zobrazit profil Jan Kolomazník
Jan Kolomazník
zobrazit profil Hanno Brühl
Hanno Brühl
zobrazit profil Martin Bárta
Martin Bárta
zobrazit profil Vojtěch Kokeš
Vojtěch Kokeš
zobrazit profil Jiří Srnec
Jiří Srnec
zobrazit profil Jonathan Groff
Jonathan Groff
zobrazit profil Dagmar Pecková
Dagmar Pecková